Stonewall New Orleansa

Upstairs Lounge

V ponedeljek je relativno neopazno minila 40. obletnica dogodka, ki ga režiser in producent dokumentarca Upstaris Inferno Robert L. Camina imenuje največji množični umor gejev v zgodovini ZDA. 24. junija 1973 je namreč neznana oseba namerno požgala gejevski lokal Upstairs Lounge v New Orleansu in povzročila smrt 32 oseb, ki so zgorele ali podlegle poškodbam zaradi skoka iz drugega nadstropja. Nekatera trupla sorodniki niso prevzeli v mrtvašnici, saj so se sramovali dejstva, da je umrli preživljal čas v gejevskem baru. Preživeli sumijo, da je bil storilec moški, ki se pred požarom v baru sprl in zagrozil, da ga bo požgal. Kljub temu storilca niso nikoli našli.

Upstairs Lounge je bil v drugem nadstropju stare zgradbe na obrobju Francoske četrti New Orleansa. 24. junija 1973 je bila nedelja. Večina od okrog 60 gostov lokala je bila članov skupnosti Metropolitanske cerkve v New Orleansu. Praznovali so paradni konec tedna. Tik pred osmo zvečer je nekdo pozvonil, kar je običajno pomenilo, da nekoga čaka taksi. Nekdo je odprl jeklena vrata lokala in povzročil prepih, zaradi česar se je ogenj na stopnišču razplamtel in kmalu zatem pogoltnili celoten lokal.

Multimedijski umetnik Skylar Fein iz New Orleansa, ki je pred petimi leti oblikoval inštalacijo z naslovom »Remember the Upstairs Lounge«, je ob 40. obletnici dejal, da si veliko ljudi želi, da bi bil požar v Upstairs Loungeu Stonwall1 New Orleansa. Vendar ta, po njegovem mnenju, ne ustreza arhetipskim zgodbam o osvoboditvi, zato je do vzpona gejevskega in lezbičnega aktivizma v New Orleansu prišlo z nekajletnim zamikom.

V spomin na dogodek in opomin nanj Robert L. Camina snema dokumentarni film Upstairs Inferno, ki se financira s pomočjo množičnih donacij. Predfilm dokumentarca si lahko ogledate na spodnjih povezavah, kjer sta objavljeni tudi video pričevanji dveh gasilcev, ki sta gasila požar, in televizijska poročila o dogodku iz leta 1973.

 

Vir:
Caminaentertainment.com >>>
Towleroad >>>

______________________________
1 V zgodnjih jutranjih urah na današnji dan (28. junij) leta 1969 je policija, kot že neštetokrat prej, udrla v gejevski lokal Stonwall Inn v Greenwich Villageu v New Yorku. Vendar so se na ta dan gosti lokala, predvsem trans osebe, policijskemu nasilju uprle in pri tem dobile široko podporo najrazličnejših ljudi, predvsem gejev in lezbijk. Dogodek, ki se imenuje tudi Stonewallski upror, zaznamuje začetek modernega lgbt-gibanja.  Vsako leto ga lgbt-skupnosti v različnih državah obeležujejo s paradami ponosa.
Written By
More from Eva Gračanin

Novice od tam (25)

Evropski parlament: Ne homofobiji in transfobiji Medtem ko so marca kristjanke in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja