Strokovnjaki in strokovnjakinje razbili 10 najpogostejših mitov o istospolnih zakonskih zvezah

naprijed 612699S1 copy

Kot smo lahko v preteklosti že velikokrat slišali in videli, se tudi sedaj, ko se na hrvaškem bliža referendum o redefiniciji zakonske zveze, soočamo s številnimi argumenti proti istospolnim porokam. Nasprotnice in nasprotniki istospolnih porok se pogosto sklicujejo na številne trditve, od tega, da homoseksualnost ni naravna, da je v Bibliji označena kot nekaj slabega, da je to bolezen in da lahko pride do tega, da bodo geji in lezbijke uničili družino in otroke. Ti izrazito homofobni argumenti ne izhajajo iz splošno znanih in sprejetih tez, temveč temeljijo na napačnih stališčih verskih aktivistov in aktivistk, ki bijejo svoje ideološke boje.

Homofobija je v večini takih primerov posledica neznanja, slabe informiranosti in strahu pred drugim in raznolikostjo. Zato je edina rešitev pridobitev znanja ter razbitje mitov in predsodkov o gejih in lezbijkah. V hrvaškem Jutarnjem listu so se v sodelovanju s kampanjo Naprijed (Naprej) odločili zbrati in objaviti deset najpogostejših zmot in zablod, zaradi katerih so številni hrvaški volivci in volivke proti istospolnim porokam. Pri dekonstrukciji mitov so sodelovali psihologi in psihologinje, sociologinje in sociologi, pravniki in pravnice, biologinje in biologi ter drugi strokovnjaki in strokovnjakinje iz različnih področij, ki so se odločili sodelovati v kampanji za boljšo družbo, v kateri bodo lahko vsi, tako kot piše v ustavi, enakopravno uživali pravice, ki jim pripadajo, ne glede na raso, spol, jezik, vero, izobrazbo in druge okoliščine.

Znanost proti zablodam

Med vsemi zablodami, ki jih lahko dnevno poslušamo, so strokovnjaki in strokovnjakinje izbrali in pojasnili naslednje:

V Bibliji piše, da je Bog ustvaril Adama in Evo, ne Adama in Steva.

Hrvoje Cirkvenec, urednik portala Križ života: Stara zaveza je zbir judovskih predpisov za življenje, ki jih je že čas že zdavnaj povozil. Na primer: Katoliška cerkev danes nasprotuje smrtni kazni, čeprav Stara zaveza za različne verske prestopke kot kazen navaja kamenjanje. V Novi zavezi pa Jezus niti na enem mestu ni omenjal homoseksualnosti in tako tudi ni obsodil gejev in lezbijk.

Če bi bila homoseksualnost naravna, bi obstajala tudi v živalskem svetu.

Doc. dr. Zoran Tadić, Biološki oddelek Prirodoslovno-matematične fakultete v Zagrebu: Homoseksualnost obstaja pri okrog 450 živalskih vrstah, večinoma pri primatih, vodnih sesalcih (kitih, delfinih), sodih kopitarjih, pticah in nekaterih drugih živalih.

Če damo pravico do zakonske zveze homoseksualcem, potem jo lahko damo tudi pedofilom, zoofilom …

Prof. dr. Snježana Prijić-Samaržija, Filozofska fakulteta na Reki: Odnosi oz. partnerstva, ki so v družbi legitimna temeljijo na informiranem pristanku in vzajemnem spoštovanju potreb in želja vseh oseb, ki tvorijo to partnerstvo. Pri pedofiliji in zoofiliji odnos ne temelji niti na informiranem pristanku niti na vzajemnem spoštovanju potreb in želja vseh vpletenih, ampak na premoči ene osebe, zadovoljevanju potreb te osebe in nasilju.

Tradicionalna družina, mama, oče in otroci, je edini naravni in trajnostni model.

Dr. Tea Škokić, višja znanstvena sodelavka na Inštitutu za etnologijo in folkloristiko: Razvoj nuklearne družine in model vzgoje otrok z dvema staršema, ki ga prakticiramo, čeprav vedno manj, tudi danes, je povezan s protestantskim Zahodom. Nuklearna družina je v svojem polnem smislu v regiji zaživela šele v socializmu.

Ker je homoseksualnost bolezen, je te ljudi treba zdraviti.

Svetovna zdravstvena organizacija je homoseksualnost črtala iz seznama duševnih bolezni leta 1991.

Ti geji neprestano prosijo za nekaj! Kaj želijo sedaj? Naj to počnejo za svojimi štirimi stenami.

Marko Sjekavica, pravnik in član Građanskog odbora za ljudska prava (Državljanski odbor za človekove pravice): »Svobodno izražanje dela osebnosti, ki primerno ni seksualen, ampak čustven, socialen, intelektualen in težki k doseganju bližine z drugo osebo (v tem primeru istega spola), pri čemer nima namena omejevati izražanje istih potreb drugih (med drugimi tudi heteroseksualnih oseb), je predpogoj za obstoj svobodne družbe.«

»Zapreti geje in lezbijke med štiri stene in jim sam tam dopuščati svobodo je primerljivo z preseljevanjem domorodnih ljudstev v rezervate in zapiranjem Judinj in Judov v gete.«

Uzakonitev istospolnih zakonskih zvez bo uničila družino, kot jo poznamo.

Eli Pijaca-Plavšić, prof. sociologije in direktorica Foruma za slobodu odgoja (Forum za svobodo vzgoje): Sociološke raziskave iz ZDA, z Danske, Norveške, s Švedske, z Nizozemske in Islandije, ki so raziskovale vpliv pravnega priznanja istospolnih zakonskih zvez na število sklenitev heteroseksualnih zakonskih zvez in ločitev, so pokazale, da med istospolne zakonske zveze ne vplivajo na zmanjšanje heteroseksualnih zakonskih zvez in na povečanje ločitev.

Manjšina spet terorizira večino s svojimi zahtevami za več pravic.

Mag. Mirko Petrić, sociolog in višji predavatelj na Univerzi v Zadru: Imperativ sodobnih, razvitih demokracij je zaščita pravic manjšin in tistih, ki v družbi razpolagajo z manj moči za uveljavljanje lastnih legitimnih interesov.

Oni niso brez državljanskih pravic! Imajo vse pravice, ki jih potrebujejo.

Nimajo pa vseh pravic, ki bi izhajale iz istospolnih partnerskih razmerij, kot jih imajo heteroseksualni pari.

Istospolni partnerji preprosto ne morejo biti starši.

Ana Karlović, prof. psihologije in voditeljica programa Medijacija, Forum za slobodu odgoja (Forum za svobodo vzgoje): Tudi nekateri heteroseksualni partnerji niso starši (zaradi npr. neplodnosti), vendar to dejstvu paru ne odvzame nobene pravice. Dejstvo je tudi, da so nekateri geji, lezbijke in biseksualne osebe že starši.

Argumente strokovnjakov in strokovnjakinj v celoti si lahko preberete v članku na spletni strani Jutarnjega lista. Povezavo objavljamo spodaj.

Opisani prispevek je del kampanje Naprijed, ki se bori proti referendumu o zakonski zvezi, proti uničevanju dvojezičnih napisov, proti diskriminaciji ter proti kraji javnega denarja.

Upamo, da bodo strokovne razlage zmot, v katere še vedno verjame preveč ljudi, prebralo čim večje število bralcev in bralk, posebno tistih, ki še vedno podpirajo kršenje človekovih in ustavnih pravic homoseksualcem.

 

Viri:
More from Urška Balažic

Lani v Nigeriji aretiranih 25 gejev

Skupina nigerijskih vigilantov je lansko leto v nigerijski zvezni državi Kebbi aretirala...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja