Svetlik napovedal homo poroke

svetlik

svetlikV včerajšnjih osrednjih poročilih na POP TV je minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik napovedal, da bo vlada sprejela zakon, ki bo popolnoma izenačeval hetero in homo partnerske zveze, hkrati pa bodo gejem in lezbijkam dovoljene tudi posvojitve otrok.

O tem danes odločajo na vladi … mi pa bomo vsemu temu verjeli, ko bomo videli zapisano v zakonu. Žal je bila glbt-skupnost v zadnjih petnajstih letih že večkrat žejna pripeljana čez lužo.

Oglej si posnetek na POP TV >>>

Poročilo STA z današnje seje vlade:

Ljubljana, 2. julija (STA) – Minister za delo Ivan Svetlik je napovedal izenačevanje istospolnih partnerskih zvez z raznospolnimi z vzpostavitvijo modernejšega koncepta družinske skupnosti, kot ga imamo trenutno. Spremembe bodo po njegovih besedah vnašali tako v družinski zakonik, kot tudi v zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti.

Modernejši koncept družinske skupnosti se bo po Svetlikovih besedah nanašal na “kombinacijo odrasli in otroci”. Dejal, je da želijo vsem državljanom Slovenije, ne glede na njihovo spolno opredelitev, zagotoviti enake pravice. Na vprašanje, ali se vse koalicijske stranke strinjajo s spremembami zakona v smeri poroke istospolnih parov kot tudi pravice istospolno usmerjenih do posvojitve otrok, je Svetlik dejal: “Cilj ni sporen. Način, kako bomo do tja prišli, pa je stvar podrobnih debat.”

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal pa je pred novinarsko konferenco po seji vlade dejala, da se vse koalicijske stranke zavzemajo za to, da bi se izboljšal položaj istospolnih parov. Slednji so po njeni oceni v občutno slabšem položaju kot pa raznospolni pari. Po njenih besedah sicer obstajajo različna mnenja, ali je to potrebno urediti s spremembami družinskega zakonika ali pa v posebnem zakonu.

Konkretno o pravici do poroke istospolno usmerjenih ter pravici do posvojitve otrok istospolnim parom se po besedah Kresalove na seji vlade niso pogovarjali. Kot je dejala, pa je dobila občutek, da so vsi naklonjeni k čim večji izenačitvi pravic istospolnih in raznospolnih parov.

Poudarila je tudi nujnost pojasnitve, da gre pri posvojitvah predvsem za tiste istospolne pare, ki že imajo otroka. Če eden od partnerjev pripelje biološkega otroka po ločitvi v istospolno skupnost, ima ta otrok bistveno drugačen status, kot ga imajo ostali otroci v normalnih družinah, je poudarila in dodala, da v takšnih primerih drugi partner nima nikakršnih pravic v zvezi s tem otrokom.

Kot je še dejala, so na seji vlade tokrat prvič govorili o tovrstnih vprašanjih. “Vsi se strinjamo, da je razpravo treba peljati naprej, in da jo je treba peljati tudi preko poslanskih skupin,” je še poudarila.

Written By
More from Uredništvo

Odziv Svetlika na kompromis kompromisa

Minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik in državna...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja