Trbovlje – območje svobode za osebe LGBTIQ+

Trboveljske_i svetnice_ki so v sredo, 10. novembra, z veliko večino glasov za podprle_i Resolucijo Občinskega sveta Občine Trbovlje o razglasitvi mesta Trbovlje za območje »svobode za LGBTI+ osebe«.

Občinski svet se je z resolucijo zavezal k sprejemanju javnih politik, ki spodbujajo in ščitijo pravice LGBTIQ+ državljank_ov, enako kot vseh drugih, ter nasprotovanju strukturne diskriminacije. Resolucijo bodo posredovali Evropskemu odboru regij, predstavniku občin in regij na ravni EU.

Županja Jasna Gabrič je v obrazložitvi zapisala, da se z resolucijo pridružujejo evropskim občinam, ki so se že ali se še bodo razglasile za svobodna območja za osebe LGBTIQ+ in na ta način podpirajo trditev, da je EU oz. da so evropska mesta »prostor za strpnost, za različno misleče, prostor vrednot, kot so spoštovanje človekovega dostojanstva, svobode, demokracije enakosti, in tako tudi ni prostora za nestrpnost in diskriminacijo LGBTIQ+ oseb«.

Povod za sprejetje dokumenta je bila Resolucija Evropskega parlamenta 2021/2557 (RSP) o razglasitvi EU za območje svobode LGBTIQ+, ki jo je Evropski parlament sprejel 11. marca letos.

Viri:

Besedilo resolucije >>>

Novica na lokalnem spletnem portalu Zon.si >>>

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Feministični WikiMaraton

Prostori MMC K6/4, Kersnikova 4, Ljubljana. Od srede 27. do petka 29....
Read More