Tudi Irska sprejela zakon za istospolne pare

cunninghamvilar

cunninghamvilarZ novim letom je na Irskem stopil v veljavo zakon, ki lgbt-posameznikom in posameznicam omogoča sklenitev civilnega partnerstva. Kljub temu, da civilno partnerstvo istospolnim parom ne omogoča posvojitev (niti enostranskih), nov zakon pomembno širi polje njihovih pravic.

Z uredbo, ki je začela veljati 13. januarja 2011, se parom, ki so sklenili pravno-formalno zvezo v tujini (v 27 državah sveta) ta zveza avtomatično prizna tudi na Irskem kot civilno partnerstvo in sicer v dometu pravic, ki izhajajo iz irskega zakona o civilnem partnerstvu.

Na seznamu tujih držav, kjer lahko istospolni partnerji ali partnerke sklenejo zakonsko zvezo oziroma drugo obliko pravno priznane skupnosti, in se jim ta prizna kot civilno partnerstvo na Irskem, Slovenije ni. Razlog za to je verjetno podoben irskemu nepriznavanju istospolnih zvez v Franciji, saj je nabor pravic, ki jih pari s sklenitvijo zveze  pridobijo v Franciji, bistveno manjši kot po novem irskem zakonu.

Na sliki sta Glenn Cunningham in Adriano Viler, ki sta že pred letom dni sklenila civilno partnerstvo v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske. Zdaj sta prvi irski par, ki jima je bila njuna zveza tudi formalno priznana na Irskem.

Aleš Zobec

Več:

Natančnejši opis irskih civilnih partnerstev >>>

Seznam držav, ki omogočajo istospolne poroke/civilna partnerstva in jih priznava Irska >>>

Written By
More from Uredništvo

Lezbično gverilska revija LESSbe

Na začetku preteklega poletja je začela izhajati lezbično gverilska revija LESSbe, ki...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja