Tudi na lokalnih volitvah lezbična aktivistka in razkriti gej

lokalne14

V nedeljo, 5. oktobra, se bomo vse in vsi z volilno pravico v Sloveniji znova podali na volišča. Čaka nas namreč izbor županj in županov ter svetnikov in svetnic na lokalnih volitvah. Trend kandidatur lgbt-aktivistk in aktivistov ter razkritih gejev se nadaljuje. Na listi Združene levice za županjo Mestne občine Ljubljana kandidira dolgoletna lezbična aktivistka, pisateljica, publicistka, kulturna delavka, didžejka Nataša Sukič. Na listi stranke Solidarnost pa za svet Mestne občine Ljubljana kandidira razkriti gej Pavel Povše.

Za osvežitev spomina: Na letošnjih državnozborskih volitvah je na listi Zavezništva Alenke Bratušek kandidiral aktivistu za pravice LGBT, soustanovitelj in sodelavec Legebitre, Miha Lobnik. Na volitvah v Evropski parlament je na listi Kacin – Konkretno kandidirala aktivistka za pravice LGBT in sodelavka ŠKUC LL, Tatjana Greif.

Na letošnjih državnozborskih in evropskih volitvah je Državljanska lista kandidirala razkritega geja Miho Isteniča. Malo manj je znano, da je na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 na Listi novih družbenih gibanj kandidiral eden od začetnikov gibanja LGBT v Sloveniji, Bogdan Lešnik, ki je danes profesor na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani.

Sledili sta desetletji povečevanja zatohlosti na tem področju, dokler ni Stranka mladih Slovenije na volitvah za Evropskih parlament 2009 kandidirala Petra Janeša, ki se je razkril kot gej. Leto kasneje pa je na lokalnih volitvah na listi LDS Ljubljana za mesto v ljubljanskem mestnem svetu kandidirala Barbara Rajgelj, profesorica prava, direktorica Zavoda za kulturo raznolikosti Open in aktivistka za pravice LGBT.

Županje oz. župane (kandidatov je za družbo enakih možnosti sramotno več kot kandidatk) in občinske svete bomo volili v 214 občinah po Sloveniji. Uradni, potrjeni seznam vseh kandidatov in kandidatk je objavljen na volitve.gov.si/lv2014/, informacije o volilni pravici in različnih možnostih oddaje glasov pa na uradni spletni strani Državne volilne komisije dvk-rs.si.

 

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

V Beogradu to soboto tretji shod »Cona, osvobojena sovraštva«

  V soboto, 27. junija bo v Beogradu tretji shod »Cona, osvobojena...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja