Tudi na Poljskem nov zakon o pravnem priznanju spola

Fundacja-Transfuzja 330

V četrtek, 23. julija, je spodnji poljskega dom parlamenta sprejel nov zakon o pravnem priznanju spola, ki predstavlja prvo zakonodajo na Poljskem, ki ureja pravno priznanje spola.

Zakon, ki ga je že maja 2012 predstavila Anna Grodzka, prva javno razkrita transspolna oseba v poljskem parlamentu, je bil po dolgi razpravi in nasprotovanju konservativnih medijev sprejet z 251 glasovi za in 158 proti.

Kljub temu, da je tematika pravnega priznanja spola na Poljskem prisotna že od leta 1960, zakonodaja na tem področju ni bila urejena; tako so se morale transspolne osebe na sodišču soočiti s sorodnicami_ki in družinskimi člani_cami, pridobiti diagnozo spolne disforije, nato pa še čakati od 4 do 12 mesecev na odločbo sodišča. Prav tako osebe niso mogle pridobiti novega rojstnega lista, ni pa bilo niti mehanizma, ki bi zagotavljal, da se zgodovina delovnih izkušenj in izobrazbe prilagodi novim osebnim podatkom.

The Gender Accordance Act omogoča, da je vlagatelj_ica edina oseba, vključena v proces priznanja spola. Vlagatelj_ica mora sicer izpolnjevati naslednje pogoje: imeti poljsko državljanstvo, ne sme biti poročen_a, predložiti pa mora tudi dve neodvisni potrdili o tem, da spol, ki je bil osebi pripisan ob rojstvu, ne ustreza spolni identiteti osebe, ki jo morata podati strokovnjaka_inji s področja medicine.

Wiktor Dynarski, predsednik organizacije Trans-Fuzja, ki deluje na področju zaščite in pravic transspolnih oseb na Poljskem, to vidi kot veliko zmago. Kot pomembno pa vidi tudi dejstvo, da so v razpravah poljske_i oblikovalke_ci politik prvič jasno zaščitile_i telesno integriteto transspolnih oseb in njihovo dostojanstvo.

Lalka Podobińska iz Trans-Fuzje dodaja, da je to sicer prelomni dogodek, ki se je zgodil v spodnjem domu parlamenta, vendar pa se njihova prizadevanja nikakor ne zaključijo tu; zdaj sta na vrsti še senat in predsednik. Tudi oni morajo razumeti, da je skrajni čas, da se za transspolne osebe na Poljskem uredi zakonodaja, ki naslavlja njihove specifične potrebe.

Poudarjajo pa, da dotični zakon ni točno tak, kot bi želele_i, saj je treba izboljšati in nasloviti naslednja področja: odprava prisilne ločitve in poljskega državljanstva kot pogojev za pravno priznanje spola, zagotovitev starševskih pravice transspolnih oseb in ponovno omogočiti kritje medicinske potrditve spola iz javnega zdravstvenega zavarovanja …

Če bosta zakon o pravnem priznanju spola potrdila senata in predsednik, bo stopil v veljavo z januarjem 2016.

Čestitamo vsem aktivistkam_om s Poljske za njihovo predanost in trud. Zelo nas veseli, da se v zadnjem času kar vrstijo pozitivne novice iz številnih držav o zakonodaji na področju pravnega priznanja spola. Zemjevid pravic transspolnih oseb v Evropi se skoraj z vsakim tednom spremeni na bolje. To nas navdaja z optimizmom za prihodnost, ki bo transspolnim osebam prijazna in jim bo omogočala dostojanstveno življenje.

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Ana Grm

Zagreb Pride: Nikoli ne boste utišali našega opozarjanja na homofobijo, bifobijo in transfobijo

Organizacija Zagreb Pride je na javnost naslovila odprto pismo z namenom opozoriti...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja