Ugandski predsednik bi uvedel »omiljeno« različico razveljavljenega zakona o kriminalizaciji homoseksualnosti

Ugandski parlament

Prejšnji teden smo na Narobe blogu poročali, da je ugandsko ustavno sodišče razveljavilo sporen zakon o kriminalizaciji homoseksualnosti, saj je razsodilo, da je bil zakon sprejet protizakonito. Skupina članic in članov parlamenta, ki se z razveljavitvijo ni strinjala, pa je le nekaj dni po razveljavitvi dosegla, da se bo homofobni zakon ponovno vrnil na dnevni red parlamenta.

Po besedah enega izmed poslancev oziroma ene izmed poslank naj bi predsednik Yoweri Museveni, ki je bil močan podpornik zakona, sedaj tega poskušal omiliti. Poslanec Medard Bitekyerezo je izjavil, da so se odločili spisati novo verzijo zakona, ki bo ščitila prebivalce in prebivalke Ugande in ne bo škodljiva za Zahod.

Bitekyerezo je še dodal, da predsednik Museveni želi ponovno uvesti zakon, vendar sedaj meni, da če želita dva odrasla oditi v sobo in biti neumna, jima mora biti to omogočeno. Bitekyerezo pravi, da je želel predsednik s to izjavo povedati, da ne želi vpletanja otrok in izkoriščanja finančno neprivilegiranih mladih, za kar bi bilo po njegovem mnenju treba še poostriti kazni.

Uganda se je po sprejetju homofobnega zakona soočila s strogimi ekonomskimi sankcijami. Takrat je Museveni zatrdil, da to ne bo vplivalo na njegov pristop. Kljub tem pa sedaj predsednik meni, da je treba najti konsenz in delovati s skupnimi močmi.

Kot prvo nas žalosti, da se je kriminalizacija homoseksualnosti ponovno znašla na dnevnem redu ugandskega parlamenta, kot drugo pa obnašanje predsednika, ki daje zgolj vtis, da želi pred očmi zahodnih držav prikriti dejanske namene ponovnega sprejetja zakona o kriminalizaciji homoseksualnosti. Verjamemo, da navidezno omiljevanje predloga zakona ne bo zaslepilo mednarodne javnosti in da bodo nasprotnice in nasprotniki zakona dali ugandskim poslankam in poslancem jasno vedeti, da nobena oblika diskriminacije ni sprejemljiva, niti v »omiljeni« obliki.

 

Vir:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Združeni proti ruski homofobni politiki

Že večkrat smo na blogu pisali o skrajnih ukrepih ruske vlade in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja