Uprimo se zatiranju

Objavljamo politično sporočilo Društva Parada ponosa ob letošnjem Festivalu Parada ponosa 2021. Povezava na festivalski program je na dnu strani.

________________________________________________________________________

Uprimo se zatiranju

V zadnjem letu smo priča degradaciji demokratičnega sistema, kot je samostojna Slovenija še ni doživela. Trenutna oblast si je pod krinko kriznih razmer zaradi epidemije podredila vse vzvode za nadzor družbenih procesov in funkcij. Ukinila je financiranje tistim, ki so do vodenja države kritične_i, onemogočila proteste in demokratično izražanje ter se z vsakim petkom posluževala močnejšega policijskega in vojaškega nasilja.

Uprimo se avtoritarni oblasti, ki se z nasiljem bori za lastno prevlado nad ljudstvom.

Trenutna oblast s sovražnim diskurzom intenzivno napada že pridobljene človekove pravice LGBTIQ+ oseb. V parlamentu in javnih sporočilih predsednika vlade poslušamo o tako imenovani ideologizaciji oz. homoseksualizaciji šol – s tem se je sovražna nastrojenost preselila s polja ultrakonzervativnih civilnodružbenih iniciativ v najbolj centralno pozicijo oblasti. Ustrahovanje, grožnje, iskanje grešnih kozlov … vse to so metode, ki jih zoper obstoj LGBTIQ+ oseb na dnevni ravni uporablja trenutna vlada.

Sistematično napadanje obstoja in zmanjševanje pomena nevladnih organizacij, ohromitev javnih medijev ter vojna napoved alternativni kulturi so poteze s strani oblasti, ki ostro zarežejo v tkivo LGBTIQ+ skupnosti.

Uprimo se antiliberalizmu te vlade, ki v vseh nas drugih in drugačnih vidi grožnjo.

Epidemija je LGBTIQ+ skupnost najprej ohromila, nato izčrpala, na koncu pa še deložirala. »Ostani doma« oz. »preživljanje epidemije na kavču« je bila mantra sistemskega pristopa za zajezitev širjenja epidemije. Za mnoge LGBTIQ+ (mlade) osebe prav ta mantra pomeni doživljanje nasilja zaradi spolne identitete ali spolne usmerjenosti, celo vrnitev nazaj v omaro in izolacijo od skupnosti in virov podpore. Ostale_i smo brez skupnosti, brez služb, brez ustrezne zdravstvene obravnave, tudi brez doma. Skupnost je za nas izjemnega pomena, je naša varnost in zaščita. Naš dom prepogosto ni naslov, ki ga imamo na osebnem dokumentu, naš dom je Metelkova, dom sta Monokel in Tiffany, dom so skupnostni prostori, to je Legebitrin mladinski center, Dihove čajanke, TransAkcijine podporne skupine, Kvartirjevi zini in je Parada ponosa. Naš dom je bil tudi Rog.

Uprimo se ustrahovanju oblasti z grožnjami z deložacijo in zapiranjem za naše »lastno dobro«, za zdravje.

S prvim julijem 2021 Slovenija ponovno prevzema predsedovanje Svetu Evropske unije. Prav Evropska komisija je konec leta 2020 postavila nove temelje za izenačevanje in uresničevanje LGBTIQ+ pravic znotraj EU s prvo Strategijo Evropske unije za enakost LGBTIQ+ oseb. V začetku letošnjega leta pa je Evropski parlament s sprejemom Resolucije o razglasitvi Evropske unije kot svobodnega območja za osebe LGBTIQ poslal pomembno sporočilo predvsem Poljski, ki poskuša svoja ozemlja »očistiti« prisotnosti LGBTIQ+ oseb. Kako naj torej predsedovanje Evropski uniji prepustimo vladi, ki je najraje v družbi držav, ki se LGBTIQ+ posameznic_kov in skupnosti lotevajo z najbolj zatiralskimi praksami, in sama sistematično deluje po njihovem vzoru?

Uprimo se kultu osebnosti velikega vodje, ki s svojo antimoralo spodkopava temeljne civilizacijske dosežke.

Zahtevamo svobodo, enakopravnost in spoštovanje.

Zahtevamo brezpogojno spoštovanje človekovih pravic LGBTIQ+ oseb.

Zahtevamo, da je oblast vedno v službi vseh ljudi ter da so njene poteze vedno podvržene kritičnemu pretresanju svobodnih medijev in močnih civilnodružbenih organizacij. Oblast mora biti podvržena neposredni volji državljank_ov. Brez tega ni demokracije.

  1. junija korakajmo skupaj in se uprimo zatiranju!

Društvo Parada ponosa

Festivalski program >>>