Francoski senat o zakonu, protestniki in protestnice na ulicah

Pariz 330

Pariz 330Med obravnavo francoskega senata o zakonskem predlogu za enakopravne poroke so v Parizu potekali protesti. Včeraj se je ob pršenju dežja in spremstvu posebnih policijskih enot v bližini senata zbralo več sto protestnikov in protestnic pred parlamentom, vihrajoč zastave z napisom »Službe, ne gejevske poroke«.

Reuters poroča, da so bile včerajšnje demonstracije v veliki meri mirne in ne tako obsežne kot prejšnji mesec na cvetno nedeljo. V marcu se je okoli 300.000 nasprotnikov in nasprotnic istospolnih porok udeležilo shoda v Parizu. Težave so se pričele, ko je manjša skupina poskušala doseči Elizejske poljane in je policija uporabila solzivec.

Senat bo o osnutku zakona o istospolnih porokah razpravljal do 12. aprila. Vlada predsednika Hollanda je odobrila predlog zakona prejšnji november. Kritiziran vodja francoske socialistične stranke, ki mu je ob mrtvem gospodarstvu med prevzemom položaja predsednika padla popularnost, ima v senatu majhno večino. Agencija TNS Sofres je opravila raziskavo, ki je bila objavljena včeraj in je pokazala, da 27 odstotkov Francozinj in Francozov podpira predsednikove politike.

Pričakuje se, da bo kljub glasni opoziciji osnutek sprejet v senatu, zahvaljujoč podpori socialistov in socialistk ter zaveznic in zaveznikov.

Spodnji dom je odobril zakonodajo v februarju – s 329 članicami in člani skupščine, ki so glasovali za predlog zakona, in 229, ki so glasovali proti – z več kot sto glasov večine.

Martin Gramc

Vir:

PinkNews >>>

Written By
More from Uredništvo

Émilie Jouvet: Emancipirana gledalka

Galerija Škuc 15.11. – 5.12. 2013 Kuratorka: Rosana Sancin “Let’s face it....
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja