V Avstriji bodo lahko otroke posvojili tudi istospolni pari

rainbow flag

Avstrijsko ustavno sodišče je sprejelo odločitev, po kateri bodo posvojitve otrok mogoče tudi za istospolne pare. Sodišče je ugotovilo, da ni pravne podlage, ki bi dovoljevala diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti.

Spomnimo, leta 2013 je Evropsko sodišče za človekove pravice ugodilo pritožbi avstrijskega para, ki v Avstriji ni mogel posvojiti biološkega otroka svojega partnerja. Obrnili so se na Evropsko sodišče za človekove pravice in tožbo proti Avstriji tudi dobili. Pet mesecev po tem, je v Avstriji začelo veljati pravilo, po katerem istospolno usmerjene osebe lahko posvojijo otroka svojega partnerja ali partnerke.

V začetku tega leta pa je Avstrijsko ustavno sodišče na podlagi 8. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki govori o pravici do zasebnega in družinskega življenja, razsodilo, da pravna podlaga za razlikovanje na podlagi spolne usmerjenosti ne obstaja in na podlagi te sodbe, bodo skupne posvojitve otrok dovoljene tudi istospolnim parom.

Medtem, ko v Sloveniji čakamo na obravnavo predloga Združene levice o spremembah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, nam odločitev Avstrijskega sodišča, da upanje, da se bo pri nas tudi kmalu kaj premaknilo.

 

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Lana Gobec

Tuji odzivi na sprejetje ZZZDR #Marriageequality

[View the story “Tuji odzivi na sprejetje ZZZDR #Marriageequality” on Storify]  
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja