V Mariboru napaden umetnik in aktivist

V petek 5. junija sta Renato Volker, znani mariborski umetnik in aktivist, tudi gejevski, ter njegov prijatelj izkusila nasilje pred lokalom na Poštni ulici v Mariboru. Ob tem mariborska skupnost LGBTQAI+ obsoja napad in vse oblike nasilja na podlagi spola, spolne usmerjenosti, barve kože ali drugih osebnih značilnosti.

Volker je o dogodku je že dan kasneje, se pravi v soboto 6. junija, pisal na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook. Zapisal je, ga je v petek petek okrog 23. ure, po protestih, pred lokalom v Mariboru napadel neznanec, mu strgal z vratu grb mariborskega nogometnega kluba in močno udaril njegovega kolega. Volker je poklical policijo. Domenvni storilec je po Volkerjevih besedah nasilno dejanje zanikal, policisti pa, da so ga skušali prepričati, da si je “sam kriv in ne morejo narediti nič”. “Moja beseda proti njegovi,” je še dodal.

Iz opisa dogodkov je moč sklepati, da je domnevnega napadalca zmotilo to, da je Volker istospolno usmerjen in da je navijač Nogometnega kluba Maribor. Kot so v izajvi za medije zapisale_i predstavnice_ki skupnosti LGBTQAI+ v Mariboru je Volker ravnal v duhu nogometnega navdušenca s tem, da je nosil vijolično majico ter mahal z nogometno zastavo, kar da ni provokacija, ampak svoboda izražanja. Dodale_i so, da so nekatere_i navijači_ce in podpornice_ ki nogometa ter tudi nekatere_i igralke_ci del skupnosti LGBTQAI+. V izjavi za medije so poudarile_i še pomen (ne)vidnosti skupnosti LGBTQAI+ skupnosti na področju športa in drugih področjih, pomen protesta ter vključevanje manjšin v boje za človekove pravice.

Ob tem pri Narobe blogu izpostavljamo, da je mesec junij mesec, ki je posvečen paradam ponosa in spremljevalnim dogodkom. Vidnost LGBTI-oseb pri nekaterih osebah pogosto, v zaostrenih družbenih razmerah pa še pogosteje, sproži nasilne odzive. Ustrezno ukrepanje policije in drugih pristojnih institucij, tudi preventivno delovanje, je zato še toliko bolj pomembno.

Kam po podporo?

Diskriminacijo in nasilje, ki temelji na homo-, bi- ali transfobiji  lahko anonimno prijavite tudi prek aplikacije Niprav.si, ki je dostopna na https://niprav.si/. Če želite, da vas sodelavke_ci Legebitri pri naslavljanju nasilja in/ali diskriminacije podprejo lahko vpišete tudi svoje kontaktne podatke. Pišete pa jim lahko tudi na pravna.svetovalnica@legebitra.si.

Transfobno nasilje in/ali diskriminacjo lahko prijavite tudi prek aplikacije Zavoda TransAkcija, ki je dostopna na: https://transakcija.si/prijava/

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Brez strahu. Proti politiki sovraštva.

Koalicija nevladnih organizacij in posameznic_kov je v dneh pred volitvami oblikovala kampanjo...
Read More