V Oregonu odpravili prepoved istospolnih porok

equal marriage Oregon 330

V ameriški zvezni državi Oregon bodo kmalu začeli z izvajanjem istospolnih porok, saj je sodišče ukinilo njihovo prepoved.

Homofobna skupina National Organization for Marriage (Nacionalna organizacija za poroko) se je do zadnjega borila za ohranitev prepovedi istospolnih porok. Še nekaj dni pred začetkom sojenja je iz obupa poskušala intervenirati, vendar so bili zavrnjeni, saj niso našli nikogar, ki bi lahko podprl njihovo intervencijo.

Sodnik Michael McShane je 19. maja ukinil zakon, ki je zakonsko zvezo definiral kot skupnost med enim moškim in eno žensko. Za ta zakon je leta 2004 glasovalo 57 % oregonskih volivnih upravičenk in upravičencev. Sodnik je odklonil tudi odložitev razsodbe, zato bodo istospolni pari lahko takoj začeli s sklepanjem zakonskih zvez.

Oblasti v oregonskem največjem okrožju Multnohamu so ob tem povedale, da bodo z izvajanjem porok začele takoj po razsodbi, medtem ko se je pred sodiščem na ta dan zbrala že vrsta čakajočih parov.

Sodnik McShane je ob svoji razsodbi zapisal, da je bil zakon o zakonski zvezi, ki jo je opredeljeval kot skupnost med moškim in žensko, diskriminatoren na podlagi spolne usmerjenosti, brez kakršnekoli racionalne povezave z legitimnimi vladnimi interesi in je kršil tudi Ustavo Združenih držav Amerike.

Veseli nas, da so se še v eni ameriški državi odločili sprejeti vključujočo definicijo zakonske zveze in s tem omogočiti večjo enakopravnost v družbi. Tako imamo še en pozitiven zgled za vse preostale države, ki tega do sedaj še niso storile. Vsem parom, ki so nestrpno čakali na sklenitev zakonske zveze pa seveda čestitamo in jim želimo uspešne zakone.

 

Vir:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Italijanska učiteljica izgubila službo, ker naj bi bila lezbijka

Učiteljica po imenu Silvia, ki je 5 let poučevala na italijanski katoliški...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja