O vidnosti in partnerstvu

VIDNOST

Vidnost, preprosto rečeno, pomeni, kako daleč stran lahko vidimo določeno točko. Včasih, še posebej, če govorimo o vremenu, se ne vidi dobro – zato si je potrebno izbrati poznano točko, na osnovi katere se lahko orientiramo. Ampak – kaj pa če ni nobenih orientacijskih točk? Ko pomislimo na vidnost LGBT skupnosti v Sloveniji, vidimo, kako se megla začne gostiti in človek se lahko hitro zgubi …

Letos avgusta se je za en teden megla nekoliko dvignila. Na Dihovem in Legebitrinem poletnem taboru je namreč 16 udeleženk in udeležencev razpravljalo o vidnosti LGBT skupnosti. Roman Kuhar jim je predaval o heteronormativnosti, Simon Maljevac pa o zgodovini LGBT skupnosti v Sloveniji – in predavanji sta spodbudili k razmišljanju, kaj vsak od nas lahko naredi za večjo vidnost skupnosti.

 Udeleženci so razpravljali tudi o svoji lastni vidnosti v skupnosti in o tem, kako naj GLBT organizacije dosežejo širšo skupnost. Tole je njihov seznam idej: nova mladinska LGBT skupina, ki bi se ukvarjala z internetnimi forumi, LGBT skupina za starejše, športna LGBT skupina, revija, internetna stran. Nekateri so predlagali še zabave, možnost prostovoljnega dela in skupino 30-ih ljudi, ki gredo na Eurogames v Barcelono. Vse to je zdaj na papirju … ampak kaj nas pa lahko ustavi, da tega ne bi tudi uresničili?! Nekaterim se bodo predlogi zdeli otročji, a včasih se je potrebno vrniti k osnovam, da lahko ponovno zanetimo navdušenje.

Na koncu smo prišli do … partnerstva. Brez organizacij, barov, internetnih strani, klubov, forumov ali posameznikov, ki sodelujejo med seboj, lahko preprosto spakiramo svoje mavrične zastave in se vidimo vsako leto zgolj na Paradi ponosa. Po tednu zgodnjih juter in poznih noči, strastnih debat in turnirja v pinky-ponkyju … je partnerstvo tisto, kar je najbolj zaznamovalo teden. Partnerstvo je prihodnost. To ne pomeni, da se moramo na vrat na nos vsi registrirati. Ne. Le ob stran moramo postaviti naše različnosti in poskušati delati skupaj. Zakaj bi si vsak posebej prizadeval za vključenost LGBT oseb, če smo pa skupaj lahko bistveno vidnejši?

 

Tags from the story
Written By
More from Klaire Connor

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja