Visoko državno odlikovanje za homofobnega ruskega novinarja

Kovaljev 330

Ruski predsednik Vladimir Putin je televizijskega voditelja, Dmitrija Kiseljeva (na fotografiji), ki je javno izjavil, da bi morali srca gejev po smrti sežgati, saj niso primerna za darovanje organov, nagradil z visokim državnim odlikovanjem za prispevke k družbenemu razvoju in humanitarne dosežke.

Aprila 2012 je Kiseljev v prispevku za glavni ruski televizijski program Rosija–1 zagovarjal omejevanje pravic LGBT-osebam. V zvezi s tem je takrat izjavil, da po njegovem mnenju kaznovanje gejev za promoviranje homoseksualnosti ni dovolj, ampak bi jim bilo treba prepovedati tudi darovanje krvi in sperme. Kot da že to ni bilo dovolj, je še dodal, da bi morali v primerih prometnih nesreč njihova srca zakopati ali sežgati, ker po njegovem mnenju niso primerna za darovanje organov.

Toda njegovo delovanje je v Rusiji očitno zelo cenjeno, saj predsedniška odredba, ki je objavljena na spletni strani ruske vlade, pojasnjuje, da je Kiseljev dobil priznanje zaradi svojih prispevkov k socialnemu in ekonomskemu napredku. Prav tako je po mnenju komisije zaslužen za dosežke na humanitarnem področju, večanju moči zakonodaje in pri zaščiti pravic in interesov državljank in državljanov.

Putin očitno zelo ceni Dmitrja Kiseljeva, saj so ga decembra izbrali tudi za vodenje Putinove nove državne televizijske mreže, predsedniška odredba pa potrjuje, da je edini prejemnik tega visokega odlikovanja.

Homofobni ruski politiki ni videti konca. Zaskrbljujoče dejstvo je, da nagrajevanje izrazito homofobno usmerjenih oseb njihovo mišljenje in delovanje odobrava in še dodatno utrjuje neenakopravnost v družbi. Še zmeraj sicer upamo, da bodo odzivi (tuje) javnosti spodbudili razmislek v smeri odpravljanja diskriminacije in neenakosti manjšin v Rusiji. Kiseljevu in njegovim bližnjim pa želimo veliko zdravja, da ne bi slučajno kdaj potrebovali transfuzije krvi ali presaditve organa od LGBT-osebe.

 

Vir:

Pink News >>>

More from Urška Balažic

V ZDA rekordna podpora istospolnim porokam

  Ameriški raziskovalni center The Greenberg Quinlan Rosner Research je na pobudo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja