Vrhovno sodišče: Istospolni pari imajo pravice na zvezni ravni

Gay Couple Older Marries BEST

Ameriško vrhovno sodišče je v sredo s petimi glasovi za in štirimi proti razsodilo, da je zvezni zakon, poimenovan z domačijsko kratico DOMA (Defense of Marriage Act – Zakon o zaščiti zakonske zveze), v neskladju s 5. amandmajem ustave ZDA. Ta posameznike in posameznice ščiti pred zlorabo v pravnem postopku s strani vladnih organov. Po odločitvi sodišča istospolni pari, ki so sklenili zakonsko zvezo v eni od 13 zveznih držav, ki to omogočajo, zdaj lahko uživajo tudi pravice na zvezni ravni. Te vključujejo davčne olajšave, zdravstvene in pokojninske bonitete in obiske v bolnišnicah.

Neustavnost in s tem razveljavitev zakona pa ne pomeni, da morajo vse zvezne države sprejeti zakonodajo, ki istospolnim parom omogoča sklepanje zakonske zveze. Tako je še vedno dovoljeno, da ima več kot 30 zveznih držav v svojih ustavah zapisano prepoved pravne regulacije istospolnih partnerstev.

Zveni zakon DOMA je leta 1996 podpisal ameriški demokratski predsednik Bill Clinton. Pod vprašaj pa ga je postavila 83-letna Njujorčanka Edith Windsor, ki je po smrti svoje žene Thee Speyer podedovala lastnino, za katero ji je davčna uprava izstavila račun v višini 363.000 dolarjev (približno 278.700 evrov). Gospa računa ne bi prejela, če bi bila poročena z moškim. Zato je Windsor vložila tožbo proti državi. Tej so pred odločitvijo vrhovnega sodišča pritrdila številna nižja sodišča.

Istočasno je vrhovno sodišče zavrnilo odločanje o Proposition 8 (Predlog 8), ki je prepovedoval sklepanje istospolnih zakonskih zvez v zvezni državi Kaliforniji. Prošnjo za odločanje o ustavnosti prepovedi, ki so jo volivke in volivci v Kaliforniji sprejeli na referendumu novembra 2008, je vložil istospolni par. Zvezna država Kalifornija ni želela pravno braniti prepovedi, zato je njeno vlogo prevzela zasebna skupina, ki pa po ameriškem pravu nima pravice braniti ustavnosti zakonov. Vrhovno sodišče je se je zato odločanju odreklo, v utemeljitvi pa zapisalo tudi, da skupina branilcev in branilk Predloga 8 ni dokazala negativnih pravnih posledic v primeru, da bi sodišče razveljavilo ta predlog in dovolilo sklepanje istospolnih zakonskih zvez.  S to odločitvijo je postala sodba nižjega sodišča v San Franciscu, ki je prepoved sklepanja istospolnih zakonskih zvez razveljavila, pravnomočna.

Boja za enakopravnost istospolnih parov v ZDA s tem še ni konec. Sta pa odločitvi sodišča nakazali smer nadaljnjih prizadevanj za enakopravnost – odločanje o pravdni sporih.

 

Vir:
BBC >>>

Written By
More from Eva Gračanin

Novice od tu (24)

Obljube Boruta Pahorja Foto: rtvslo.si Proti koncu leta 2012 Slovenijo niso pretresali...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja