Začenja se športni spektakel leta 2014

OI 1

Že čez nekaj ur se bodo z vsem pompom in bliščem otvorile XXII. Zimske olimpijske igre v Sočiju. Tudi zaradi sprejetja homofobnega zakona, ki prepoveduje t. i. propagando netradiconalnih spolnih odnosov med mladoletnimi osebami, igre polnijo medijski prostor že od lanskega junija. Poleg homofobije zadnje tedne burijo duhove tudi nedokončani hoteli, uničena bivališča ljudi ob olimpijskih prizoriščih, mobilizacija vojakov, vojakinj ter pripadnikov in pripadnic drugih varnostnih in obveščevalnih organov sovjetskih razsežnosti, prisluškovanje in nadzorovanje vseh komunikacijskih sredstev, prepoved javnih zborovanj (razen z dovoljenjem Kremlja) …

Medijskih prostor, predvsem splet, pa so v zadnjih dneh preplavila pisma, besedila in videi podpore iz vsega sveta. Med njimi so tako tista resna, ki pritičejo zagovornicam in zagovornikom človekovih pravic, tista simpatična, ki nagovarjajo predvsem družbeno manj aktivne posameznike in posameznice, kot tudi tista humorna, ki smešijo Putinovo homofobno politiko.

Na kratko predstavljamo izbor štirih. Vrstni red izbora je naključen.

Kanadski inštitut za raznolikost in vključevanje (Canadian Institut for Diversity and Inclusion – Luge) je objavil video s sloganom: Igre so bile že od nekaj malce gejevske. Borimo se, da bi take ostale.

 

Klik na fotografijo.

Channel 4 je objavil video himne Gay Moutain, v katerem glavno vlogo igra pravi ruski medo. 🙂

OI 2

Klik na fotografijo.

Examiner.com, platforma za objavo informativnih in zabavnih besedil v ZDA, je objavil za crknit smešen članek o odpovedi olimpijskih igre v Sočiju. Andy Valvur je v uvodu zapisal, da so ruske varnostne sile aretirale kar tri četrtine športnikov in športnic. Razlog? Klik na >>>

Na švedski spletni strani Love and let love (Živi in pusti ljubiti) so objavili simpatičen video ruske himne, ki jo ob vihranju mavričnih zastav poje 2.000 prebivalk in prebivalcev Švedske. Edino, kar nas je pri filmčku zmotilo, je rob, na katerem sedita glavna pevka in glavni pevec, otroka stara približno 10 let.

OI 3

Klik na fotografijo.

Vsem športnicam in športnikom, gledalkam in gledalcem, prostovoljkam in prostovoljcem, medijskim delavkam in delavcem ter vsem, ki olimpijske igre dojemajo kot priložnost za udejanjanje človekovih pravic, želimo spoštovanja polne, vključujoče in mirne olimpijske igre. Vsem šestim športnicam, ki so se razkrile kot lezbijke, med njimi še posebej smučarski tekačici Barbari Jezeršek, pa čestitamo za pogum.

 

Written By
More from Eva Gračanin

3 poslanke in 1 poslanec iz Slovenije podprli poročilo o boju proti homofobiji in transfobiji

O včerajšnjem glasovanju v Evropskem parlamentu, na katerem so poslanke in poslanci...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja