Zadnje: Narobe 16

elton_150Eltonu Johnu (62) in njegovemu možu Davidu Furnishu (48) se je za božič s pomočjo nadomestne matere rodil sin Zachary. V sporočilu za medije sta povedala, da je Zachary »zdrav in močan«, onadva pa srečna in vesela. Kaj si je ob tej novici mislil George Michael, ne vemo. Si pa mislimo.

Uganda_150Sodišče v  Ugandi je odločilo, da ugandski mediji ne smejo objavljati seznamov domnevnih homoseksualcev, kot je to pred časom storil ugandski dnevnik Rolling Stones. Tega so tožili trije borci za pravice istospolno usmerjenih. Na sodišču so poročali, da so bili ljudje s seznama po objavi žrtve napadov, saj so k temu spodbujali sami mediji – eden od časopisov je, na primer, ta seznam naslovil s pozivom »Obesite jih!«

Tožniki, ki jim mora Rolling Stones izplačati 500 eurov odškodnine, sodbo označujejo kot prelomno in menijo, da medijem postavlja nov standard: obravnavo homoseksualcev kot človeških bitij.

croatia_100

Hrvaška vlada je napovedala, da bo aprila opravila popis prebivalstva. Državljanom se na popisu ne bo potrebno izrekati o narodnosti in veroizpovedi, če tega ne bodo želeli, bodo pa zato državljane poleg vprašanja o zakonskem stanu spraševali o vrsti skupnosti, v kateri živijo. Na voljo pa bodo imeli naslednje odgovore: zakonska skupnost, izvenzakonska skupnost, istospolna skupnost ali nobena izmed teh.  Odgovor na vprašanje je obvezen, da s tem posegajo v posameznikovo intimo pa očitno še nikomur ni prišlo na misel. Prav tako se jim ne zdi problematično takšno posredno povpraševanje po spolni usmerjenosti, ki je v homofobični državi, za kakršno velja Hrvaška, še toliko bolj vprašljivo.

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Četrtkovi dialogi: HIV/aids v letu 2014

Katere so bile letošnje novosti na področju zdravljenja HIV/aidsa? Koliko je bilo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja