Zadnje …

k4

Poleg 25. letnice homo gibanja je v maju 20. letnico delovanja praznoval klub K4. V nedeljo, 18. maja 1989, se je tam odprl Disko lezbijk in gejev, ki je bil kmalu preimenovan v znameniti Roza disko. Sicer pa je tovrsten disko – Magnus Gay Club – na Kersnikovi obstajal že prej: od junija 1984 do maja 1985. Vodja kluba Aldo Ivančič je takrat zapisal: »Danes so redni sobotni večeri v K4 trenutno edino organizirano družabno življenje gayev ne samo v Jugoslaviji, temveč v vseh socialističnih državah sploh. Zato tudi ni čudno, da so obiskovalci kluba resnično od vsepovsod: iz Zagreba, Beograda, Reke, Skopja, Gradca, Padove, Trsta…«

Tik pred zaključkom redakcije sta izšli dve knjigi, ki vam jih priporočamo v poletno branje – podrobneje pa jih bomo predstavili v naslednji številki.

salomeTomaž Mihelič (aka Marlenna) je napisal knjigo »Novo rojstvo: iskrena izpoved o trpljenju, ljubezni in preobrazbi transseksualke Salome«, ki jo je izdala založba Učila. Avtor spremlja Salome na njeni poti v Beograd, kjer je operativno spremenila spol, ob tem pa se Salome v spominih vrača nazaj in razpravlja o svojem življenju.

reinaldoPri založbi Modrijan pa je izšla avtobiografija kubanskega pesnika in pisatelja Reinalda Arenasa »Preden se znoči«, ki je bila prelita tudi na filmski trak. Arenas med drugim piše o težavah, ki jih je kot pisatelj in homoseksualec doživljaj na Kubi in o razočaranju nad ZDA, kjer ne najde svobode, po kateri je hrepenel. Maja 1980 je Castro namreč dovolil homoseksualcem in duševno prizadetim, da zapustijo Kubo in Arenas je bil eden od 250 000 Kubancev, ki so takrat odšli.

amerikaV začetku junija je ameriška zvezna država New Hampshire sprejela zakon, ki dovoljuje homo poroke. New Hampshire je poleg držav Maine, Iowa, Vermont, Connecticut in Massachusetts šesta ameriška zvezna država, ki priznava homo poroke. V svetu so homo poroke dovoljene tudi na Švedskem, Norveškem in Nizozemskem, v Belgiji, Kanadi, Južni Afriki in Španiji. Pri nas v zakonodaji ostaja veljavno »registracijsko skropucalo«.

paradaLetošnja parada ponosa, ki nosi naslov rEVOLUCIJA LJUBEZNI, bo potekala v soboto, 27. junija. Dobimo se ob 16h na Metelkovi. Sicer pa bo spremljevalni program potekal cel teden – od 20. do 27. junija. Več informacij: www.ljubljanapride.org

 

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Recenzije: Film 10

FILM Novo na DVD … doma Satirikon Produkcija: Italija/Francija, 1969 Scenarij: Federico...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja