Združena trans Evropa

TRANS

Druga evropska transgender konferenca

V začetku maja je v Berlinu potekala druga evropska transgender konferenca, ki se jo je udeležilo nekaj manj kot tristo aktivistov iz 38-ih držav sveta, večinoma iz držav Evropske unije, poleg tega pa so bili na konferenci tudi predstavniki ZDA, Rusije, Peruja, Japonske, Namibije, Kirgizistana, Ukrajine, Izraela, Armenije, Azerbajdžana, Turčije, Gruzije, Srbije, Islandije, Hrvaške in Belorusije. Slovenska predstavnika sta bila Salome in Goran, slednji je bil tudi najmlajši udeleženec konference.

Glavne temi konference sta bile povezani z vprašanji človekovih pravic trans oseb in s sprejemanjem nediskriminatornih zakonov, pomemben izkupiček konference pa je bila izmenjava mednarodnih izkušenj s prizadevanji za pravice transspolnih oseb. Na konferenci so predstavili tudi prvo celostno študijo o položaju transspolnih oseb v Evropi Press for Change, ki sta jo pripravili mednarodni nevladni organizaciji Transgender Europe in ILGA-Europe. Študija kaže, da so transspolnim osebam v večini evropskih držav kratene njihove človekove pravice, tako v vsakdanjem življenju kot tudi pri zdravstveni oskrbi, ki je za transspolne osebe še kako pomembna. Eden od najbolj eklatantnih primerov kršenja človekovih pravic je zahteva, da se osebe, ki želijo spremeniti spol, sterilizirajo in odpovedo biološkemu starševstvu. To kot predpogoj spremembe spola postavlja devet evropskih držav. Slovenije ni med njimi, je pa res, da to področje pri nas ostaja neurejeno, saj nimamo posebnega zakona, ki bi urejal spremembo spola.

Aktivistke in aktivisti, ki delujejo pod okriljem mednarodne nevladne organizacije Trangender Europe (TGEU), želijo v prihodnjih letih okrepiti svoje delovanje in javnost še pogosteje opozarjati na kršitve človekovih pravic trans-spolnih oseb. Da bi to dosegli, bo TGEU še intenzivneje sodelovala z ILGA Europe in ILGA World, Evropskim parlamentom, Svetom Evrope in Amnesty International. Za doseganje teh ciljev so pomembne tudi globalne povezave. TGEU zato načrtuje ustanovitev posebne raziskovalne mreže, ki bo združevala znanstvenike in znanstvenice, ki se ukvarjajo z vprašanjem transspolnih oseb in raziskujejo njihovo življenje. Poleg tega bo TGEU ustanovila tudi mrežo novinarjev, ki so pomemben vezen člen pri obveščanju javnosti o transspolnih osebah.

Foto: Anja Weber
 

Še vedno duševna bolezen

Transspolnost je – navkljub številnim znanstvenih dokazom – še vedno na seznamu duševnih bolezni Ameriškega psihiatričnega združenja in Svetovne zdravstvene organizacije. Zgodba, ki je na las podobna tisti o homoseksualnosti. Medtem ko je bila slednja s seznama duševnih bolezni Ameriškega psihiatričnega združenja črtana leta 1973, s seznama Svetovne zdravstvene organizacije pa leta 1991, si bo TGEU prizadeval za črtanje transspolnosti z obeh seznamov do leta 2011. Njihov glavni argument je trditev, da transspolnost ni duševna bolezen, pač pa gre za motnjo telesa – za napačno telo. Problem torej ni v psihi, pač pa v napačnem telesu in predvsem v družbi, ki transspolnosti ne razume. Zato se ne gre čuditi oceni, podani na berlinski konferenci, ki govori o tem, da je okrog 35% transspolnih oseb že poskušalo narediti samomor, vsak drug pa se spopada z depresijo.

Nasilje

Michael Cashman, član anlgeškega parlamenta je konferenco otvoril z besedami: »Tu smo zato, da ne bo več mrtvih transspolnih oseb, da ne bo več žrtev in da bomo lahko svobodno živeli.«  Še danes v mnogih državah sveta namreč pobijajo in se fizično izživljajo nad transspolnimi osebami. Policija tega nasilja ne preganja, nemalokdaj ga izvajajo celo državni organi. »Moramo se izobraževati, in izobraževati druge, saj se nezaslišane stvari dogajajo v srcu Evrope, ne v Afriki,« je povedal Stephen Whittle, trans aktivist in profesor na pravni fakulteti v Manchestru.

Brazilski minister za zdravje Jose Gomes Temporao je sporočil, da bodo operacije spremembe spola v Braziliji brezplačne. Stroške bodo krili iz nacionalnega zdravstvenega sistema. Od leta 2000 so V Braziliji opravili že okoli 250 tovrstnih operacij.
Na strani http://xxboys.20six.fr/ si lahko ogledate zanimiv fotografski projekt o transseksualnosti.

Živeti razkrito je dvorezen meč. Vidnost je vsekakor dobrodošla, saj transspolne osebe s tem družbo opozarjajo na svoj obstoj, vendar je cena, ki jo za to plačajo, lahko visoka. Nasilje, diskriminacija … in predvsem težave na delovnem mestu. Eden od glavnih problemov transspolnih oseb po spremembi spola je namreč prav služba, še posebej, če po operaciji ni možno zamenjati osebnih dokumentov. Tako te ti vedno »razkrijejo« kot transspolno osebo. Ob ločitvi pa praviloma zgubijo tudi vse starševske pravice, če so bili predtem starši. Vse to številne transspolne osebe prisili v prilagoditev družbi: živijo v svojem biološkem spolu in potlačijo svoj pravi spol. Če pa spremenijo spol, pa poskušajo okolici prikriti svojo spremembo in zatajiti svoji biološki spol.

Zabava

Po osrednjih predavanjih je na konferenci potekalo še 20 različnih delavnic, raznolika pa je bila tudi umetniška razstava na temo trasspolnosti. V nočnem utripu mesta sta zablestela tudi Salome in Goran. V Klubu SO36 na transgender zabavi, kjer so prevladovali nastopi kraljev, sta nastopila vsak s svojo točko. In to zelo uspešno! Za Gorana je bil to tudi prvi nastop v tujini. A vsekakor ne zadnji.

Tags from the story
Written By
More from Gea Češnovar

V nacionalnem projektu Rastem s knjigo tudi roman Suzane Tratnik

Pri nacionalnem projektu spodbujanja bralne kulture »Rastem s knjigo SŠ 2014 –...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja