Danes skozi preteklost: Aktualni dogodki skozi zgodovino Stonewallških uporov

cover

cover

Da bi kar se da bolje razumeli danes, se je včasih potrebno sprehoditi skozi zgodovino. Društvo Parada ponosa vabi od 13. do 15. oktobra na sklop treh dokumentarno-izobraževalnih večerov. 

Vsak večer si bomo med 19. in 22. uro pogledali enega od »trilogije« dokumentarnih filmov Stonewall, vse skupaj pa prepletli z aktualnimi temami in skrbno izbranimi gosti, ki jih bomo razkrili v prihodnjih dneh. 
Večere, ki se bodo odvijali v Ziferblatu Ljubljana na Vegovi ulici 8, pa bomo zaključili z vašim razmišljanjem in diskusijo. Glede na to, da je Ziferblat tudi sedež Društva Parada ponosa, budilke tokrat ne bodo tiktakale. 
Zaradi omejene kapacitete prostora, pa vas prosimo, da se predhodno na dogodek prijavite. Na voljo je 20 mest za posamezni dogodek, v primeru prevelikega interesa pa bomo dogodke ponovili.

 

TOREK, 13. OKTOBER: Zgodovinski pomen uporov v luči »begunske krize« 

Za uvod bomo pred ogledom dokumentarnega filma Stonewall Uprising spregovorili o zgodovinskem pomenu uporov in družbenih revolucij v luči aktualnega dogajanja. Kako pomembna in potrebna je pravzaprav solidarnost in kako so se organizirane skupine skozi zgodovino učile druga od druge v kontekstu upora. Se vse to kaže ravno zdaj v času begunske krize? Skozi pogovor bomo skušali primerjati in povezati feministični boj, LGBTIQ+ boj, boj za pravice črncev v ZDA in proti-aparheidsko gibanje. Lahko prepoznamo vzporednice? 
Vprašali se bomo, zakaj je solidarnost med marginaliziranimi skupinami ključna za podiranje sistemskih in družbenih meja.

Prijava na dogodek: https://docs.google.com/forms/d/1R5W0bxnnygnb2c4335AnQz6z7oGhl-9G–EQ60L8wYU/viewform

 

SREDA, 14. OKTOBER: Zgodovinski kontekst in razvoj LGBTIQ+ organizacij in skupnosti

Drugi dan bomo posvetili ogledu dokumentarnega filma Before Stonewall, še pred tem pa pogovor zapeljali v smer razvoja LGBTIQ+ skupnosti in organizacij v 20. stoletju. Primerjali bomo razvoj v ZDA z dogajanjem v Evropi, ter poskušali umestiti razvoj LGBTIQ+ skupnosti in organizacij v Sloveniji. 
Vprašali se bomo zakaj so določeni boji, kot je pravica do poroke, v ospredju, medtem ko so drugi vedno znova v ozadju.

Prijava na dogodek: https://docs.google.com/forms/d/13NAaWcgqjOnj7CB9_eY5ohI8I-r0gq5HNyebVK_j6xU/viewform

 

ČETRTEK, 15. OKTOBER: Pogovor o človekovih pravicah LGBTIQ+ oseb 

Vsi veliko govorimo o človekovih pravicah, a morda včasih o njih ne vemo dovolj. Zato bomo trilogijo druženj v Ziferblatu zaključili z ogledom dokumentarnega filma After Stonevall, spregovorili pa bomo o osnovnih zahtevah po človekovih pravicah v kontekstu boja LGBTIQ+ organizacij in skupnosti ter pojasnili, kaj od tega so zares človekove pravice, oziroma kaj od tega se da argumentirati skozi prizmo človekovih pravic. 
Kdaj je uporaba besedne zveze “človekove pravice” na mestu in kdaj morda zgreši svoj cilj? Prav tako bomo analizirali argumente naših »nasprotnikov«, ko poskušajo zmotno uporabljati govor človekovih pravic. Kako jih ustavimo?

Prijava na dogodek: https://docs.google.com/forms/d/17_4L0fkVSK9r0gXNz-CrTfqHidH07V3gArJXxAx6uV8/viewform

 

Več o trilogiji Stonewall: https://en.wikipedia.org/wiki/Stonewall_Uprising•https://en.wikipedia.org/wiki/Before_Stonewall• https://en.wikipedia.org/wiki/After_Stonewall 

Written By
More from Uredništvo

Protest proti verižnim pismom

Nasprotniki Družinskega zakonika so v teh dneh na svojih spletnih straneh objavili...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja