Razstava ilustracij iz avtorske slikanice Mavrična maškarada

Spacal - Maskarada

Spacal - MaskaradaKlub Tiffany

20. 10. – 24. 10. 2014, od 17. do 21. ure.
(Ko se v klubu izvajajo druge aktivnost, bo razstava zaprta.)

Alenka Spacal, Mavrična maškarada, 2013, akvarel, bela tempera, 29 x 21 cm

Otvoritev bo v ponedeljek, 20. 10. 2014 ob 20.00!

V Klubu Tiffany bodo med 20. in 24. oktobrom 2014 razstavljene ilustracije Alenke Spacal iz avtorske slikanice Mavrična maškarada, ki je izšla leta 2013 pri Založbi Škuc, v Zbirki Lambda.
Sodobna pravljica o živalih, ki v domišljijskih pokrajinah mediteranskega okolja pripravljajo zabavo v maskah, se v vizualni govorici razgrinja na dvanajstih akvarelnih ilustracijah. Na maškaradno rajanje, kjer se bodo gozdne živali kot kralji in kraljice preobleke preoblačile v različne spole, je povabljena tudi želva, ki ne pozna svojega spola. O številnih spolih in poigravanju s preoblekami razmišlja med dogodivščinami z veverico, srno, polžem, črnoglavko, zajcem, deževnikom in pikapolonicama. Želvi se na plesišču sredi karnevalske jase naenkrat zazdi, da je k spolom najbolje pristopiti igrivo. Takrat ji pomežikne sreča … Prigode živali iz pravljice so otrokom lahko v oporo pri doživljanju lastnega spola. Besedilo, ki ob igrivi metaforiki preoblačenja razkriva teme mnoštva spolov in istospolne usmerjenosti, spremljajo in nadgrajujejo izvirne avtoričine ilustracije, naslikane v mozaičnem stilu. Ob vseh, natančno upodobljenih detajlih, je poseben poudarek na specifični LGBTQ simboliki, ki ostaja na besedilni ravni ves čas metaforično večplastna in pride še posebej do izraza v likovni govorici, kjer so posamezne lezbične in feministične kode podane precej bolj očitno (monokel, žepna ura, kravate in čepice z lezbičnimi simboli, vijolice, mavrične zastave, vetrnice, lampijoni, perje, krone, maske).

O avtorici:
Alenka Spacal (1975) deluje kot umetnica in teoretičarka. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije ter doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. O vprašanjih spola piše v strokovnih člankih za odrasle in v pravljicah za otroke. Avtoportrete (2003-2005), ki jih je z oljnimi barvami naslikala na kuhinjske krpe, je razstavljala na več samostojnih in skupinskih razstavah doma ter v tujini. Mavrična maškarada (ŠKUC, Zbirka Lambda, 2013) je njena prva avtorska slikanica. Ilustracije iz pričujoče slikanice so bile razstavljene na bienalih ilustracije v Ljubljani (2012), v Beogradu (2013) in v Zagrebu (2014) ter na Skupinski razstavi »Skozi njene oči. Utrinki lezbično-feministične produkcije« v Galeriji Alkatraz (Rdeče zore, 2014). Avtorica pripoveduje Mavrično maškarado na prireditvah za otroke. Septembra 2013 jo je ob 20. obletnici AKC Metelkova mesta pripovedovala tudi na vrtu kluba Tiffany. Več o avtorski slikanici nam je pisateljica in ilustratorka povedala v Kulturnem centru Q lansko jesen na Literarnih megabajtih in na Okrogli mizi o LGBTQ otroški in mladinski literaturi. Alenka Spacal je letos za Mavrično maškarado prejela Zlato Tifanijo za umetniško delo.

Več o avtorski slikanici Mavrična maškarada si lahko preberete na spletni strani:
http://www.mavricna-maskarada.si/

Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana.

Written By
More from Uredništvo

Četrtkovi dialogi: The Age of Aids 2

Toplo vas vabimo, da si v prijetni družbi, ob čaju in piškotih,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja