Smrtna kazen za homoseksualnost in opravičilo BBC

david

davidV zadnjih tednih je veliko prahu dvignila napoved ugandskega parlamentarca Davida Bahatija (na sliki), ki želi v tej afriški državi kriminalizirati homoseksualnost in jo razglasiti za zločin. Meni, da je homoseksualnost »naučeno vedenje« in da se takega vedenja lahko tudi odvadiš. Zakon med drugim predvideva smrtno kazen za homoseksualnost, posebne kazni za vse, ki bodo vedeli za posameznikovo homoseksualnost, pa je ne bodo prijavili, hkrati pa zakon prepoveduje tudi pisno ali ustno podpiranje homoseksualnosti in nasploh govorjenje o njej. Bahati pojasnjuje, da naj bi z zakonom preprečili novačenje v homoseksualnost.

Mediji poročajo, da je Bahati idejo za tovrsten zakon dobil ob obisku konservativnih ameriških verskih krogov. Tudi ti namreč zagovarjajo »spreobrnitvene terapije« in verjamejo, da je možno homoseksualnost pozdraviti. Nenazadnje je to s tako imenovanim gibanjem »ex-gay« postalo velika tržna niša: obupani geji in lezbijke in predvsem njihovi starši plačujejo na tisoče dolarjev verskim organizacijam, ki obljubljajo ozdravitev od homoseksualnosti. Biznis cveti kljub temu, da strokovnjaki opozarjajo, da »spreobrnitvene terapije« ne delujejo in da so pravzaprav potencialno škodljive za posameznike.

Ugandska vlada bo o predlogu zakona odločala januarja. Podobni predlogi zakonov čakajo na potrditev še v nekaterih afriških državah, ponekod pa so jih že sprejeli. V Sudanu je za homoseksualnost že predpisana smrtna kazen, podoben zakon bo v kratkem začel veljati v Nigeriji, h kriminalizaciji homoseksualnosti se nagibata tudi Mali in Egipt.

O predlaganem zakonu so poročali vsi svetovni mediji, BBC pa je ob tem na svojih spletnih straneh »Africa – Have Your Say« objavil anketo, v katerem je svoje bralke in bralce spraševal: »Ali naj homoseksualce doleti smrtna kazen?« Vprašanje je sprožilo burne odzive, saj so nekateri menili da tovrstno vprašanje sploh ne more biti stvar razprave. Od BBC so zahtevali opravičilo. In ga tudi dobili. Konec prejšnjega tedna se je direktor BBC World Service Peter Harrocks javno opravičili, vprašanje v anketi pa so spremenil v »Ali naj v Ugandi razpravljajo o smrtni kazni za homoseksualnost?«

Več:

Spletna anketa BBC >>>

Ex-gay movement (članek iz Narobe) >>>

Written By
More from Uredništvo

Organiziranje “Lova za zaklade” v sklopu mednarodnega usposabljanja “Words Shape Idenitity”

Prostovoljke_ce vabimo, da organizirajo “Lov na zaklade”, ki bo potekal v sklopu...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja