Tudi Zveza proti nasilju za Družinski zakonik

V Zvezi za nenasilje, ki združuje Društvo Ključ – center za boj proti trgovini z ljudmi, Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja, Društvo za nenasilno komunikacijo in Društvo Ženska svetovalnica, ponovno izražamo svojo podporo predlogu Družinskega zakonika, še zlasti v delu, kjer predlog izenačuje pravice istospolnih parov z raznospolnimi pari.

Opozarjamo, da gre pri izenačevanju socialnih, ekonomskih, premoženjskih in drugih pravic in dolžnosti istospolnih življenjskih skupnosti za pravno izenačitev, ki potrebuje številne akcije osveščanja strokovne in laične javnosti, da bi lahko doživela tudi dejansko izenačitev in spoštovanje temeljnih človekovih pravic slehernega posameznika in posameznice.

Glede na številne javne pozive k ohranjanju očitno neenakopravnega položaja istospolnih skupnosti izražamo podporo predlagatelju zakona, saj je edini način za doseganje družbene enakopravnosti, odločno poseganje v družbeno klimo in javno mnenje. Javno mnenje je tradicionalno praviloma naklonjeno ohranjanju starih sistemov, ki se jim zdijo varnejši, čeprav so lahko nedemokratični in celo kruti do družbenih skupin z manj moči. Pri uveljavljanju človekovih pravic tako ne moremo čakati na spremembo javnega mnenja, čemur bi sledila sprememba zakona, kot predlagajo mnogi. Prav je, da se spremeni zakon, hkrati pa je potrebno tudi osveščanje in izobraževanje o vprašanjih, ki jih zakon ureja.

Predlog ocenjujemo kot izjemno dober in premišljen. Sledi družbeni realnosti pluralizacije družinskih oblik in življenjskih skupnosti, v duhu odločbe ustavnega sodišča celovito odpravlja nedopustno diskriminacijo istospolno usmerjenih, ustrezno odgovarja na izzive sodobne družbe in na težave, ki jih trenutno veljavni ZZZDR povzroča v praksi.

Za Zvezo za nenasilje:

Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja

Društvo za nenasilno komunikacijo,

Društvo Ženska svetovalnica

Društvo Ključ – center za boj proti trgovini z ljudmi

Written By
More from Uredništvo

Queer plesni večer

Ponedeljek, 5.12.2011 – 20.00-23.00 – Queer plesni večer družabnih plesov s kratkim...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja