V ponedeljek začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma

Sign-the-petition

Včeraj je predsednik Državnega zbora Milan Brglez ponedeljek, 23. marca, določil kot prvi dan 35-dnevnega roka za zbiranje podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Zadnji dan za zbiranje vsaj 40.000 podpisov volivk in volivcev v podporo razpisu referenduma je 26. april. Potem imajo zbiralke in zbiralci podpisov sedem dni časa, da vložijo zahtevo za razpis referenduma.

Pobudo za zbiranje podpisov za razpis referenduma je prejšnji teden v Državni zbor vložila koalicija Za otroke gre!, ki jo vodita Metka Zevnik in Aleš Primc. Če bo zahteva za razpis referenduma z vsaj 40.000 podpisi vložena pravočasno, bo moral Državni zbor razpisati referendum. Zaradi spremembe ustave v delu, ki govori o referendumski ureditvi, nekatere pravnice in nekateri pravniki menijo, da lahko Državni zbor z navadno večino odloči, da referenduma ne razpiše, če oceni, da je pobuda protiustavna. Omenjene ustavne spremembe namreč prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Če torej Državni zbor izglasuje prepoved razpisa referenduma ter se pobudniki in pobudnice s tako odločitvijo ne strinjajo, lahko sklep državnega zbora izpodbijajo s pritožbo na ustavno sodišče.

V anketi, ki jo je 10. in 11. marca opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik na vzorcu 400 odraslih državljank in državljanov, je 52 % vprašanih menilo, da ni dopustno, da se noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih odloča na referendumu. 43 % jih je menilo nasprotno. Če bi bil referendum razpisan, bi se 36 % vprašanih izreklo za enakopravnost istospolnih parov v primerjavi z raznospolnimi, 50 % pa bi jih bilo proti.

Anketiranke in anketirance so spraševali tudi o vsebini odločanja na referendumu. 39 % jih je tako menilo, da bi se na referendumu odločalo o pravicah otrok, 13 %, o pravicah gejev in lezbijk, 12 % o človekovih pravicah, 11 % o družinskih pravicah, 3 % o pravicah zakonskih parov in 2 % o ukinitvi spola.

Novela zakona, ki jo je v državni zbor vložila Združena levica, z 51 glasovi za pa jo je podprla večina poslank in poslancev, sicer zagotavlja enake pravice istospolnim parom v primerjavi z raznospolnimi pari.

Več o noveli zakona in vseh postopkih, povezanih z njo, si lahko preberete na Narobe blogu.

Viri:
Sorodni prispevki na Narobe blogu:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

14. parada ponosa v Zagrebu – Glasneje in pogumneje: Antifašizem brez kompromisa

  V soboto, 13. junija bo tako kot v Ljubljani potekala parada...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja