Včeraj obe paradi ponosa v Beogradu minili v prazničnem vzdušju

217915 gej-parada03-foto-m-djurica f

V nedeljo sta v Beogradu potekala tretja parada ponosa in prva parada ponosa transspolnosti, ki je tudi prva tovrstna parada na Balkanu. Obe sta menili brez incidentov, v prazničnem vzdušju in ob okrepljenem policijskem varovanju. Prve se je udeležilo več sto ljudi, druge pa okrog 200. Slednji so se kasneje pridružili udeleženkam_cem parade ponosa.

Pri združenjih Egal in Gej lezbijski center, ki sta organizirali parado transspolnih oseb, so izjavile_i, da so glede na ekonomsko situacijo v državi razmere za transspolne in cisspolno nenormativne osebe še slabše, saj pravno priznanje spola ni docela urejeno. Eden izmed organizatorjev, Predrag Azdejković pa je ob tem dodal, da je cilj ločenega organiziranja parade transspolnosti izpostaviti težave, s katerimi se spoprijema skupnost transspolnih oseb.

Parade ponosa so se med drugimi pomembnejšimi političnimi osebnostmi udeleži župan Beograda Siniša Mali, vodja liberalno demokratske stranke Čedomir Jovanović in minister za kulturo Ivan Tasovac. Udeleženke_ce pa je pozdravil tudi minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović.

Organizatorke_ji Parada ponosa Beograd so letos prvič izbrali botro parade, in sicer dramatičarko Biljano Srbljanović, ki je v govoru na ploščadi pred srbskim parlamentom med drugim pozdravila tudi udeleženke_ce parade transspolnih oseb in begunke_ce, ki dneve in noči preživljajo v parkih po Srbiji.

Mediji poročajo o meščankah_ih, ki so udeleženke_ce parad veselo pozdravljale_i, nekatere_i pa so jim z balkonov metale_i cvetje. Po drugi strani so nekateri duhovniki v spremstvu vernic_kov po obeh shodih ulice blagoslavljali s kadilom.

Vsem, ki so bile_i del obeh parad čestitamo, še posebej tistim, ki so bile_i del parade ponosa transspolnosti. Nasvidenje ob letu osorej.

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

MOL podelil certifikate »LGBT prijazno« devetim organizacijam

Mestna občina Ljubljana je prejšnji podelila certifikate »LGBT prijazno« devetim organizacijami: Ljubljanskemu...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja