Znani tolažijo in podpirajo glbt-skupnost

vsi

vsiSamomori gejevskih najstnikov ali tistih, za katere njihovi vrstniki menijo, da so geji, ki so v zadnjih nekaj tednih pretresli Združene države Amerike, spodbujajo vse več slavnih osebnosti, da se prek sporočil, objavljenih na Youtube in drugod, obračajo na mlade geje, lezbijke, biseksualce in transspolne osebe in jih spodbujajo, naj ne podležejo homofobičnemu nasilju in izsiljevanju. Po Ellen, o kateri smo na tem blogu že poročali, se je s svojim sporočilom oglasila tudi ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton, ki je poudarila, da so omenjene smrti najstnikov opozorilo, da se mora Amerika bolj potruditi pri preseganju nasilja in sovraštva. Glbt-najstnikom je sporočila: »Vaša življenja so dragocena in niste sami. Veliko ljudi vas podpira, vam pošilja svoje misli, molitve in moč. Mene lahko štejete mednje.«

>

Oglasil se je tudi ameriški predsednik Obama, ki med drugim pravi, da sam sicer ne ve, kako je, če te zafrkavajo, da si gej, vendar ve, kako se počuti tisti, ki meni, da »ne spada zraven«. Ob tem poudarja: »Niste sami. Ničesar niste storili narobe. Na vas čaka svet, poln različnih možnosti. Okrog vas so ljudje, ki vas imajo radi prav takšne, kakršni ste.«

Veliko odmeva je požel tudi pretresljivi govor mestnega svetnika Joela Burnsa iz Fort Wortha v Teksasu. Burns je tudi sam kot gejevski najstnik, ki se sooča s svojo istospolno usmerjenostjo, razmišljal o samomoru. V govoru, ki ima na Youtube že prek 2 milijona ogledov, pravi, da bi sebe kot trinajstletnika, ki se mu je zdelo, da zanj ni prihodnosti, rad prijel za roko in mu pokazal vse dobre stvari, ki sledijo v njegovem življenju.

Posnetek govora je objavljen tudi na Youtube kanalu »It Gets Better«, na katerem starejši geji in lezbijke sporočajo najstnikom, da se stvari pozneje obrnejo na bolje. Med njimi je tudi pevec Jake Shears iz skupine Scissor Sisters, ki je razkritje naredil pri petnajstih letih. Zaradi tega so ga v šoli zafrkavali in nadlegovali, šolska svetovalna delavka pa mu je rekla, da je sam kriv, ker je pač razkril svojo spolno usmerjenost. Shears meni, da bi takšne šolske svetovalne delavce danes morali poslati v zapor. Oglasil se je tudi modni svetovalec Tim Gunn iz resničnostne oddaje Project Runway, ki v svojem sporočilu med drugim pove, da je kot sedemnajstletnik pojedel čez sto tablet in poskušal narediti samomor. Danes je seveda nadvse srečen, da se je naslednje jutro vendarle zbudil živ.

Tisti, ki ste si že uspeli na svoj računalnik pretočiti prvo serijo nadaljevanka »Modern Family«, zagotovo poznate tudi gejevski par, ki v nadaljevanki nastopa. Jesse Tyler Ferguson in Eric Stonestreet sta prav tako posnela svoje sporočilo za glbt-najstnike, le ta se to nekoliko razlikuje od večine sporočil na kanalu »It Gets Better«. Vredno ogleda.

Med slavnimi osebnostni omenimo že Cyndi Lauper, ki se je prav tako odzvala na samomore. Meni, da gre za epidemijo, na katero je potrebno takoj reagirati.

Vrsta znanih osebnosti je vključena tudi v projekt »We Give A Damn«, ki opozarja na različna vprašanja, povezana z glbt-populacijo – od nasilja do aktualnih političnih vprašanj zakonske zveze in podobno. Med njimi so Elton John, Cyndi Lauper, Cynthia Nixon, Sharon Osbourne, Ricky Martin, Whoopi Goldberg in drugi.

Hm, bi tudi domače znane osebnosti (ampak res znane, ne tiste, ki so v Big Brotherju znanih) bile pripravljene kaj reči?

Več:

Barack Obama >>>

Hillary Clinton >>>

Joel Burns >>>

Jake Shears >>>

Tim Gunn >>>

Jesse Tyler Ferguson in Eric Stonestreet >>>

Cyndi Lauper >>>

We Give A Damn >>>

 

Written By
More from Uredništvo

Prilezli do 56. člena Družinskega zakonika

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je nadaljeval z drugim...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja