13. mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče zore

13-rdece-zore-300x244

13-rdece-zore-300x244Na festivalu Rdeče zore že tradicionalno sodeluje tudi klub Tiffany (ŠKUC-Kulturni center Q). Tudi letos je tako, zato vas Kulturni center Q vabi, da se med 6. in 11. marcem 2012 udeležite tega odličnega festivala.

Še prav posebno pa ste vabljeni na dogodke, ki se bodo odvijali v samem Kulturnem centru Q!

Javni pogovor: Zakaj potrebujemo feministično javnost in javne prostore za ženske in LGBTIQ skupnost?
Sreda, 7. marec, 18:00, Klub Tiffany (ŠKUC-Kulturni center Q)

Moderirata Tea Hvala in Lidija Radojević.

V času vsesplošnega „toleriranja raznolikosti” in nenehnega drobljenja družbe na čim manjše družbene segmente se morajo skupine, ki svoje delovanje in prostore namenjajo izključno feministkam, ženskam in LGBTIQ skupnosti, nenehno zagovarjati pred širšo javnostjo, ki jim očita separatizem, nepripravljenost na dialog, bojazljivost ali celo sovražnost.

Na očitke pogosto odgovarjamo z opravičujočimi in ad hoc argumenti, četudi trdno verjamemo, da so ti prostori pomembni za ohranjanje določenih praks in kultur, pripuščanje določenih vsebin v javnost in ustvarjanje prostorov, v katerih je mogoče misliti družbo kot celoto, ne da bi morali pri tem izbrisati svoj spol ali seksualnost in ne da bi zapadli v partikularizem.

Kako zgraditi odpor, ki bo presegel meje naše partikularne privatnosti – prostor, ki nam ga odmerja liberalistična toleranca – in se obenem ne bo izgubil v zahtevah dominantnega, univerzalnega (patriarhalnega) gospostva? Kako se upreti s pozicije, ki si je nismo sami izbrali, temveč nam je bila vsiljena; s položaja podrejenih, neslišnih in vedno ogoljufanih? Kako iznajti način boja, ki bo spremenil dominantni kontekst in mu dal novo obliko in vsebino?

Javni pogovor bo izhajal s stališča, da je v Sloveniji sprejemanje različnosti le nominalno, obsojanje specifičnih javnosti pa zgolj liberalistična zvijača, saj v nasprotju s pravno-formalnim dojemanjem javnega prostora realno-materialni javni prostor ni enako dostopen vsem ljudem niti se vanj ne pripušča vseh. Nasprotno: ker svet, v katerem živimo, temelji na odnosih gospostva, formalna enakopravnost še zdaleč ne zagotavlja dejanske družbene enakosti, ampak samo prikriva realno obstoječe neenakosti, s tem pa ohranja status quo.

Sodobna neoliberalna družba nam ponuja samo enakost med abstraktnimi pravnimi subjekti, ki imajo v vsej svoji različnosti enako možnost udeležbe na trgu, če le spoštujejo tržna, t. i. objektivno določena pravila. Pri tem se ne ozira na naše eksistencialne pogoje in možnosti, da do trga sploh pridemo, in je ne zanima, kot kakšni vanj vstopamo.

Zagovarjamo družbeno enakost, ki zadeva naše eksistencialne pogoje, naša življenja in okoliščine, v katerih bivamo, za katere ne kapitalu ne pravu ni veliko mar. Takšno enakost si moramo šele izbojevati. Izbira med podreditvijo dominantnim patriarhalnim vzorcem in politiko identitet ni nobena izbira. Obe sta slabši. V pogovoru želimo poiskati temelje za izgradnjo javnega prostora, ki bo skupen vsem podrejenim in izkoriščanim, kajti prepričane smo, da le solidarni in enotni lahko spreminjamo dominantne vzorce gospostva.

Zakaj so se snovalci in snovalke ženskih, feminističnih in LGBTIQ javnosti zavestno odločili za upor proti patriarhalnemu, seksističnemu, homofobnemu in šovinističnemu statusu quo? H komu in čemu se odpirajo ter pred kom ali čim se ne zapirajo? Zakaj še tako specifična javnost že po definiciji ne more biti zaprta?

Odgovore na ta in podobna vprašanja z vašo pomočjo iskali predstavniki in predstavnice Rdečih zor, Mesta žensk, ŠKUC-ovega Kulturnega Centra Q, Legebitre, revije Borec, projekta Bring In Take Out Living Archive in številnih sorodnih pobud. Vabljene, vabljeni!

V slovenščini in BSH jeziku. Vstop prost.

drag_king_workshop-58-200x300Delavnica za kralje preobleke – Becca ‘Ben’ Carbery (VB): Spoznajte svojo možato plat!
Sobota, 10. marec, 14:00-17:00, klub Tiffany (ŠKUC-Kulturni center Q)

Namen delavnice je raziskovanje fluidnosti družbenega spola in odmik od družbene konstrukcije “ženske”. Manj kot prehajanje med spoloma oziroma spoli nas bo zanimalo preizpraševanje domnevno “naravnih” danosti. Raziskovale/i bomo načine, na katere je mogoče zgolj z videzom, telesno govorico, načinom komunikacije in osebnostnimi lastnostmi posameznih likov “ustvariti” novo identiteto. Delavnica je interaktivna in poudarja individualni pristop. Po delavnici se lahko dogovorimo za javno predstavitev v obliki odrskega nastopa

Becca Carbery je magistrirala iz fotografije in študij spolov na Univerzi v Durhamu. Ukvarja se z vizualno kulturo, s študijami spolov in queer teorijo ter novimi mediji.

V angleščini. Za vse. Prispevek za gradivo: 2 €. Prijave sprejemamo do 5. marca na: rz.delavnica@gmail.com (zadeva: Kralji preobleke). S seboj prinesite črtalo za oči, škarje, par zvitih nogavic, “moško” obleko in “moške” čevlje. Udeleženke prosimo, da prinesejo tudi športni modrc.

Dogodke podpira Mestna občina Ljubljana.

Written By
More from Uredništvo

Dare Zatler – Dan (1963 – 2000)

Vljudno vas vabimo na odprtje retrospektivne razstave Dare Zatler – Dan v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja