40. obletnica Društva ŠKUC

disi-duboko

disi-dubokoV okviru praznovanja 40. obletnice Društva ŠKUC vas vabimo na bogato izbiro dogodkov! Še posebno ste vabljeni na dogodke, ki se bodo odvijali v Kulturnem centru Q.

sreda, 14. 3. ob 19h, Klub Tiffany (ŠKUC Kulturni center Q), Metelkova mesto, Ljubljana

filmska projekcija iz 21. festivala Gejevskega in lezbičnega filma:
Dihaj globoko, komična drama, Srbija in Črna gora, 2004, srb., 80′

Scenarij: Hajdana Baletić; režija: Dragan Marinković; glavne vloge: Mira Furlan, Ana Franić, jelena Djokić, Bogdan Diklić, Branislav Tomašević; fotografija: Boris Gortinski; zvok: Zoran Maksimović in Ognjen Popić; montaža: Petar Marković; glasba: Vladimir Marković; produkcija: Norga Investment Inc. & DV Solution

Beograjska študentka Saša pove staršem, da s svojim fantom Štefanom odhajata v Kanado boljšemu življenju naproti. Iste noči se ponesrečita z avtom in Štefan se mora zdraviti v bolnišnici. V tem času se Saša pobliže seznani s Štefanovo sestro Lano, svobodomiselno in svetovljansko fotografinjo, ki sicer živi v Parizu. Med drugim odkrije, da ima njena mati ljubimca in da njena družina razpada, kljub očetovemu patetičnemu trudu, da bi vse obdržal po starem. Saša in Lana odkrijeta drugačne razsežnosti ljubezni, kar sproži nov vrtinec dogodkov. Film o nepričakovani ljubezni med ženskama in prepadu med generacijami v sodobni srbski družbi.

deckisreda, 14. 3. ob 21h, Klub Tiffany (ŠKUC Kulturni center Q), Metelkova mesto, Ljubljana

filmska projekcija iz 20. festivala Gejevskega in lezbičnega filma:
Dečki, Slovenija, 1976, igrani, 65′

Scenarij in režija: Stanko Jost; glavne vloge: Peter Rupnik, Gorazd Pulko, Miro Podjed, Nada Božičeva, Borut Alujevič, Drago Kastelic, Olga Puncerjeva; fotografija: Sandi Videnšek; produkcija: Stanko Jost

Nani Papali je ves bolan in shiran, rešen večne želje po lepoti in ljubezni, umrl v letu 1936, star komaj dvajset let. France Novšak (1916-1991) mu je ob smrtni postelji obljubil, da bo razodel skrivnost, ki ga je tako pekla, ker je ni mogel zaupati nikomur. Iz vsebine že porumenelih listov dnevnika je dve leti zatem bralstvu predstavil presenečenje – roman Dečki. Dvignil je obilico prahu in pozabiti ali vsaj zamolčati ga so se mnogi trudili zaman. Ljubezensko razmerje med dijakom Nanijem Papalijem in Zdenkom Castellijem so poskušali strogo umestiti le v erotično sfero odnosa, niti slučajno pa ne tudi v seksualno. “Nani in Zdenko nista storila greha, storil ga je avtor, ki je njun intimni svet fantovskih simpatij prenesel na papir. Plačal ga je s tem, da je bilo njegovo delo ocenjeno kot pisanje po zgledih in v slogu srednjeevropskih meščanskih zabavnih pripovedk, sicer pa ni bil deležen nikakršnega razumevanja, kaj šele priznanja.” Tako je usodo Novšakovih Dečkovi predstavil Gusti Leben v reviji Revolver (št. 4, 1992).

petek, 16. 3. ob 20h, Klub Tiffany (ŠKUC Kulturni center Q), Metelkova mesto, Ljubljana

zvonka-t-simcic-doulas-ad-utero-ad-ovo-300x259Lezbično-feministična univerza:
Pogovor in predavanje Alenke Spacal o performansu Zvonke Simčič, Doulas “ad utero, ab ovo”.

V predavanju bo predstavljen nadvse inovativen in družbeno angažiran performans Zvonke T Simčič z naslovom Doulas »ad utero, ab ovo«, s katerim je avtorica leta 2007 v Galeriji Škuc problematizirala (ne)možnost umetne oploditve samskih žensk. Avtorica je omenjeno tematiko izpostavila prek performativne izpovedi o lastni izkušnji oploditve, nosečnosti in rojstva otroka. Od osebnega je segla na politično raven in opozorila na širšo družbeno problematiko, ki se nanaša na neenake pravice žensk do oploditve z biomedicinsko pomočjo. Pri tem velja še posebej poudariti, da je bila kot samska oplojena v državi, ki sicer ne omogoča tovrstne medicinske pomoči ženskam, ki ne živijo v skupnosti z moškim. Z lastnim primerom, ki ga je predstavila v obliki umetniškega performansa, se je hkrati tudi aktivistično odzvala na porazen izid referenduma iz leta 2001, ko je bilo večinsko izglasovano, da samske ženske nimajo pravice do umetne oploditve. Po propadlem referendumu je ta tema v širši javnosti precej zamrla, nedavno pa je bila ponovno obujena ob razpravah o aktualnem Družinskem zakoniku, ki precej spominjajo na tiste izpred desetletja.

Po predavanju bo sledil pogovor z Zvonko T Simčič, avtorico performansa Doulas »ad utero, ab ovo«.

Zvonka T Simčič deluje kot intermedijska in video umetnica. V svojih delih se osredotoča na socialni prostor in lastne izkušnje v njem. Poudarek daje človeškemu življenju, pri čemer raziskuje posledične rezultate tako družbenega kot političnega položaja. V povezavi z novimi mediji postaja v svojih delih »živa«, a  nenačrtovana akterka – performerka. Po performansu Doulas »ad utero, ab ovo«, ki se je nanašal na temo umetne oploditve samskih žensk, je avtorica v delu Nove alegorije obravnavala poporodno obdobje in vlogo matere samohranilke ter odnos države do enostarševskih družin.

Dr. Alenka Spacal deluje kot teoretičarka in umetnica. Leta 2011 je z disertacijo »Konceptualizacija spola skozi vizualne reprezentacije lastnega telesa v feminističnih umetniških praksah« doktorirala na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Jeseni leta 2010 je vodila krožke Lezbično-feministične univerze. Strokovna besedila s področja feministične vizualne teorije objavlja v domačih in tujih revijah. Svoje slikarske avtoportrete je razstavljala v okviru feminističnih, lezbičnih in queer dogodkov.

sobota, 17.3.2012, klub Tiffany (ŠKUC-Kulturni center Q), Metelkova, Ljubljana

Velika zabava za 40. rojstni dan!

Vabljene in vabljeni!

Dogodke podpira Mestna občina Ljubljana in Društvo ŠKUC.

Written By
More from Uredništvo

Na vzhodu nekaj novega

Prvič v ukrajinski zgodovini so geji in lezbijke v Kijevu priredili parado...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja