Na vzhodu nekaj novega

kievpride

kievpridePrvič v ukrajinski zgodovini so geji in lezbijke v Kijevu priredili parado ponosa. Na ta zgodovinski dan so bili vidni predvsem policisti in policistke v posebni opremi, ki so tvorili človeški zid, za katerim je izginilo okrog 50 demonstrantov in demonstrantk z zastavami v barvah mavrice. Parada ponosa v glavnem ukrajinskem mestu je znak, da je trdoživ boj gejev in lezbijk na vzhodu Evrope uspešen.

Paradoksalno velika angažiranost policije je najbolj očiten dokaz uspešnosti povorke. Nek udeleženec pohoda je naravnost presenečeno dejal: »Varovali so nas!« Potem ko je iz desničarskoekstremističnih in krščanskofundamentalističnih vrst nasprotnikov in nasprotnic priletela dimna bomba, so policisti nekatere odstranili, deset celo aretirali.

Za tiste tovariše in tovarišice, ki več ne pomnijo časov železne zavese, naj osvežimo spomin, da je bil seks med dvema moškima v času Sovjetske zveze zakonsko prepovedan in sankcioniran v družbi pa veljal kot odklonsko dejanje. Oblasti in varnostne sile so do danes v postsovjetskih državah, tudi v Ukrajini, veljale kot neprijazne do gejev in lezbijk. Prva parada ponosa v Ukrajini ne pomeni, da bodo predsodki do istospolno usmerjenih izginili prek noči, ampak pomemben korak k odpravljanju diskriminacije v tem delu Evrope. Amnesty International je tako v študiji, ki je izšla sredi maja, ugotovil, da je v deželi oranžne revolucije diskriminacija istospolno usmerjenih globoko zakoreninjena.

Temu priča tudi dolg in težak boj pri pripravah na prvi pride, ko so morale prirediteljice in prireditelji leta 2012 na hitro odpovedati povorko zaradi strahu pred nasiljem, in tudi letos ni šlo zlahka. 61 poslancev in poslank je zahtevalo prepoved povorke po hitrem postopku in sprva jim je sodišče ugodilo. Šele malo pred začetkom parade so oblasti dovolile povorko po primerno skriti poti izven mestnega jedra v želji, da bi preprečile večje napade nasprotnikov in nasprotnic.

Po paradi je župan Münchna, partnerskega mesta Kijeva, Josef Monatzeder, ki je v mesto pripotoval z delegacijo, v govoru izrazil upe številnih vzhodnoevropskih gejev in lezbijk z besedami: »To bo spodbudilo razpravo in spremenilo razmišljanje ljudi.« Okoli ducat gejev in lezbijk iz Bavarske se je parade ponosa v glavnem ukrajinskem mestu tudi udeležilo.

»Tovrstne demonstracije so prvi korak k istospolnim porokam,« je parado komentiral ukrajinski poslanec Pavlo Ungurjan, ki je član stranke desnosredinske populistične proevropske liberalnokonservativne stranke Domovina, ki jo vodi Julija Timošenko. Ungurjan je želel, da so njegove besede razumljene kot opozorilo. Proevropska usmeritev njegove strankarske frakcije zanj ne igra nikakršne vloge pri nazorskih vprašanjih.

Aktivistkam in aktivistom v Ukrajini čestitamo za pogum in uspešno izvedbo parade ponosa.

Martin Gramc

Vir:
Die Zeit >>>

Written By
More from Uredništvo

Trbovlje – območje svobode za osebe LGBTIQ+

Trboveljske_i svetnice_ki so v sredo, 10. novembra, z veliko večino glasov za...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja