LGBT osebe v Srbiji ne zaupajo policiji

naslovka_250_1

naslovka_250_1Center za raziskovanje javnih politik iz Srbije je objavil rezultate raziskave “Ranjive grupe i reforma sektora bezbednosti: LGBT studija slučaja” (Ranljive skupine in reforma represivnega sektorja: LGBT študija primerov). Rezlutati so pokazali, da LGBT populacija ne zaupa ne policiji in ne vojski. Slednjo geji dojemajo kot mačistično in konservativno institucijo.

Raziskovalka Jelena Radoman je kot razloge nezaupanja naštela negativne osebne izkušnje in negativne izkušnje LGBT in heteroseksualnih oseb iz neposrednega okolja, do katerih se je policija vedla diskriminatorno. Eden od razlogov je tudi neučinkovito sodstvo.

Rezultati še kažejo, da večina intervjuvanih nasilja ne bi prijavila policiji, ker menijo, da policija ni usposobljena in izobražena za obravnavanje homofobnega nasilja.

V raziskavi so sodelovali predstavnice in predstavniki srbskega ministrstva za notranje zadeve, ministrstva za obrambo in 45 LGBT oseb. Raziskavo je financirala misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) v Srbiji, in sicer oddelek za demokratizacijo.

Predstavitev rezultatov raziskave >>>

Slovenska policija v sodelovanju z Legebitro: akcija osveščanja o homofobiji >>>

Written By
More from Uredništvo

Četrtkovi dialogi: delavnica presnih tortic

Leto je naokrog in spet je prišel čas za delavnico presnih tort,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja