Pravice lgbt-oseb v državah pristopnicah k EU

Enlargement-countries-EC

Enlargement-countries-ECEvropska komisija je prejšnji teden izdala letna poročila o napredku držav pristopnic k EU. Poročila med drugim vključujejo pomembne informacije o položaju lezbijk, gejev, biseksualnih in trans oseb v 9 državah pristopnicah. Edino poročilo, ki ne omenja lgbt-oseb, je poročilo za Kosovo.

Avtorji in avtorice poročil so pozdravili prizadevanja hrvaških oblasti na področju priznavanja pravic lgbt-osebam. Hrvaška se bo EU pridružila 1. julija 2013. Albanske in črnogorske oblasti so primerno posodobile pravni okvir, medtem ko makedonska antidiskriminacijska zakonodaja še vedno ni v skladu s standardi EU, vsaj kar se tiče zagotavljanja enakopravnosti na podlagi spolne usmerjenosti.

Na Hrvaškem, v Srbiji in Turčiji so v zadnjem letu zabeležili visoko stopnjo nestrpnosti do lgbt-oseb, ki je vključevala grožnje in napade. V Turčiji pa so poleg tega zabeležili tudi ponavljajoče se nadlegovanje in nasilje nad trans osebami. Poročilo za Turčijo na žalost ne omenja številne umore trans oseb.

Srbija je v poročilu izpostavljena zaradi problematične prepovedi parade ponosa in splošne negativne nastrojenosti do lgbt-oseb. Lgbt-osebe v Bosni in Hercegovini so še vedno izpostavljene nasilju in akutni diskriminaciji. Edina država, kjer so zabeležili samo pozitiven razvoj, je Islandija.

Evropska poslanka, sopredsednica parlamentarne skupine za pravice lgbt-oseb in poročevalka za Kosovo Urlike Lunacek je ob izidu poročila dejala, da poročila o napredku kažejo sliko neenakomernega razvoja pravic lgbt-oseb v Jugovzhodni Evropi. Obžaluje, da Evropska komisija ni omenila lgbt-oseb v poročilu za Kosovo, saj je tam za izboljšanje njihovega položaja treba še veliko narediti.

Evropski poslanec, član že omenjene parlamentarne skupine in poročevalec za Srbijo Jelko Kacin je izrazil zadovoljstvo nad pozitivnim razvojem stanja na Hrvaškem, v Albaniji in Črni gori. Zelo pa ga skrbi situacija v Srbiji, saj je vredna več kot pa način, s katerim ravna z lgbt-osebami.

Evropski parlament bo v naslednjih mesecih sprejel svoja poročila o napredku držav pristopnic.

Eva Gračanin

Povzetek posamezni poročil >>>

Poročila po posameznih državah >>>

Written By
More from Uredništvo

Bo Narobe še lahko izhajal?

Zaradi nejasnih informacij o višini finančne podpore programom Društva Legebitra v letu...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja