Izšla je knjižnica Mavrična Ljubljana

mavricna ljubljana naslovnica

mavricna ljubljana naslovnicaVčeraj smo na Mestni občini Ljubljana (MOL) predstavili novo knjižnico iz serije Ljubljana – zdravo mesto z naslovom Mavrična Ljubljana. Mestna občina Ljubljana že vrsto let podpira programe, ki so namenjeni opolnomočenju lgbt-oseb. Ker se zavedajo, da je treba spodbujati aktivnosti, ki bi vplivale na širši družbeni odnos do lgbt-skupnosti, so sodelavke z Oddelka za zdravje in socialno varstvo skupaj s strokovnjaki in strokovnjakinjami na tem področju ter s predstavnicami in predstavniki nevladnih lgbt-organizacij pripravile knjižico Mavrična Ljubljana.

To je že sedma knjižica iz serije publikacij Ljubljana-zdravo mesto. V njej je predstavljena aktivna in produktivna lgbt-skupnost v Ljubljani. V knjižici so prikazane različne aktivnosti (šport, zdravje, kultura, družabnost) lgbt-skupnosti v Ljubljani, svoj pogled na Ljubljano poda deset portretirank in portretirancev, dodani pa so tudi kontaktni podatki lgbt-organizacij in njihovih programov.

Na predstavitvi knjižice je spregovoril župan Zoran Janković. V svojem govoru se je spomnil na obljubi iz letošnje parade ponosa: ponovno odprtje Cafeja Open in poroko istospolnega parad. Župan je dejal, da je prva obljuba izpolnjena, saj so sodelavke in sodelavci Cafeja Open v najem dobili prostore pod Mestno hišo v Ljubljani. Dodal je še, da bo v Open na kavo povabil tudi župane in županje, ki jih bo gostil, in jim tako pokazal, da je Ljubljana odprto mesto. Želi si tudi, da bi do konca svojega mandata, ki traja še eno leto, poročil prvi istospolni par.  

Povabljene goste in gostje je nagovorila še dr. Barbara Rajgelj, ki meni, da je knjižica potrebna, saj nam kaže, da smo pri zagotavljanju enakopravnosti in vključevanju lgbt-oseb v družbo prišli do stopnje, kjer je izdaja tovrstne knjižice mogoča, ne pa tudi do stopnje, kjer izdaja knjižice ne bi bila več potrebna, ker bi bile lgbt-osebe v celoti vključene v družbo. V današnjih razmerah bi namreč neobstoj knjižice pomenil, da so zgodbe lgbt-ljudi še vedno zamolčane.

Govorniški del predstavitve je popestril nastop prvega lgbtiq-zbora na Hrvaškem oz. celo v Jugovzhodni Evropi Lezbora. 7 deklet je zapelo 5 pesmi, ki izražajo odpor do fašizmov in slavijo istospolno ljubezen.

Knjižico v e-različici si lahko pretočite s spletne strani Mestne občine Ljubljana.

Eva Gračanin

E-različica knjižice Mavrična Ljubljana >>>

Written By
More from Uredništvo

Seminar: Homofobija v šolah

Mirovni inštitut v sodelovanju z oddelkom za sociologijo Filozofske fakultete organizira mednarodni...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja