Parado ponosa v Črni gori podpira tudi cerkev

crnagora

crnagoraNa črnogorski državni televiziji v teh dneh predvajajo oglas, ki napoveduje prvo parado ponosa v tej državi. »Nič manj, nič več: enake pravice za vse,« je slogan parade, ki se bo odvila 31. maja v Podgorici.

Organizacijo parade podpira črnogorska vlada, ki je bržkone ugotovila, da spoštovanje človekovih pravic gejev in lezbijk odpre kakšna vrata na tako zaželeni poti v Evropsko unijo. Vladajoča socialdemokratska stranka DPS je tako pozvala svoje simpatizerje, naj se udeležijo parade, aktivna pa je tudi policija. Ta je na »informativni pogovor« poklicala vse, ki so na Facebooku ustanovili homofobične skupine, v katerih pozivajo k nasilju nad udeleženci parade.

Za piko na i v skoraj neverjetni črnogorski zgodbi je poskrbel še metropolit črnogorske pravoslavne cerkve Mihailo Dedeić, ki je na vprašanje o paradi ponosa odgovoril, da ima v svobodni državi vsak posameznik pravico do svobode izražanja. Izrazil je upanje, da na ulicah ne bo prišlo do neredov in nasilja. Črnogorske pravoslavne cerkve ne priznava srbska pravoslavna cerkev, ki je – morda tudi zato – v času parade ponosa v Beogradu sporočala prav nasprotna sporočila in vsaj posredno pozivala k nasilju nad udeleženkami in udeleženci beograjske parade ponosa.

Več:

Videospot za parado ponosa >>>

In ob tem še tole vabilo:

V petek 20. maja ob 19. uri bo v Cafe Open predstavitev Parade Ponosa SPLIT 2011. Parada, ki jo v Splitu letos prirejajo prvič, bo 11. junija, s pričetkom ob 14. uri, nosi pa naslov Različne družine, enake pravice. Program parade bodo predstavili organizatorji – Domine, Kontra in Iskorak, ki vas želijo tudi povabiti, da se parade udeležite. Iz Zagreba bo v Split organiziran brezplačen avtobusni prevoz.

Dan pred parado bo potekala mednarodna konferenca na temo Pravica do zaščite družinskega življenja istospolnih parov. Gostovanje na paradi so med drugim že potrdili: Marije Cornelissen – poslanka Evropskega parlamenta, Linda Freimane – ILGA Europe, Gordana Lukač Koritnik – zagovornica enakopravnosti spolov Republike Hrvaške, Šime Lučin – podpredsednik parlamentarnega Odbora za človekove pravice Republike Hrvaške, Dragana Todorović – Inštitut za enakopravnost spolov, Srbija in Tatjana Greif – Sekcija ŠKUC LL, Slovenija.

 

Written By
More from Uredništvo

Novosti v pravilniku o RIPS

Začel je veljati Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o registraciji istospolnih...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja