Začenja se LGBT mesec zgodovine

at: left; margin-right: 5px;” class=”outline” alt=”LGBT_HM” src=”images/stories/Novice_2012/LGBT_HM.jpg” width=”250″ height=”217″ />Letos v Sloveniji prvič organiziramo različne dogodke v okviru LGBT meseca zgodovine.

LGBT mesec zgodovine je priložnost za raziskovanje zgodovine, življenja in kulture v LGBT (lezbičnem, gejevskem, biseksualnem, trans) kontekstu. Je priložnost za učenje, pogovore in debate o dolgotrajnem boju za enakopravnost LGBT oseb. Umetniški, kulturni in izobraževalni dogodki se bodo odvijali vse leto. Večina februarja in marca.

Koncept LGBT mesec zgodovine izvira iz ZDA. Prvič so ga obeležili leta 1994. Od takrat naprej poteka vsako leto oktobra. Od leta 2005 vsak februar tudi v Veliki Britaniji. Načrtujemo, da bomo LGBT mesec zgodovine redno obeleževali tudi v Sloveniji.  

LGBT mesec zgodovine je del evropskega projekta »Engaging Hearts and Minds, Changing Attitudes«, ki ga Društvo informacijski center Legebitra izvaja v sodelovanju s/z: LGBT Youth Scotland s Škotske, Accept iz Romunije in Iniciativo Inakost s Slovaške.

Program >>>


Lokalni parterji pri projektu so: Muzej novejše zgodovine, Center Urban roof, ŠKUC – Kulturni center Q, Društvo Parada ponosa, KUD Transformator, Menza pri koritu, KUD France Prešern, Zavod za kulturo raznolikosti Open.

Projekt se izvaja od podpori Evropske komisije, Direktorata za pravosodje, svobodo in varnost v okviru programa Temeljne pravice in državljanstvo. Projekt sofinancira Urad za mladino pri Mestni občini Ljubljana.

Written By
More from Uredništvo

Vabilo na 30. obletnico Lilit

  Sodelavci_ke spletnega portala spol.si vabijo na diskusijski, kulturni in žurerski večer   30...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja