Zveza za nenasilje proti izjavam Vatikana

tomasi

tomasiZveza za nenasilje, ki združuje štiri slovenske največje nevladne organizacije, se je ostro odzvala proti izjavi nadškofa Silvana Tomasija, stalnega opazovalca svetega sedeža pri Združenih narodih, ki je dejal, da so za spolne zlorabe otrok znotraj cerkve krivi homoseksualci. Objavljamo celotno pismo:

Zveza za nenasilje ostro protestira proti vnovičnemu izmikanju prevzemanja odgovornosti vrha Svetega sedeža za množične spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov in manipulativnemu poskusu povezovanja homoseksualne usmerjenosti s spolno zlorabo otrok.

Podpisane štiri največje slovenske nevladne organizacije, ki združene v Zvezo za nenasilje delujemo proti nasilju, zlasti nasilju nad ženskami in otroki, najostreje obsojamo izjavo nadškofa Silvana Tomasija, stalnega opazovalca svetega sedeža pri Združenih narodih, da večina katoliških duhovnikov, ki so spolno zlorabljali otroke, ni pedofilov, ampak so homoseksualci, ki jih privlačijo mlajši moški.

V Društvu Ključ – centru za boj proti trgovini z ljudmi, Društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja, Društvu za nenasilno komunikacijo in Društvu Ženska svetovalnica opozarjamo, da gre za ponoven poskus Vatikana, da zamegli, minimalizira in relativizira velik problem spolnih zlorab otrok s strani rimskokatoliških duhovnikov. Spolne zlorabe otrok so huda kazniva dejanja, za katera Vatikan ne prevzema nikakršne odgovornosti. Namesto, da bi zaščitili otroke, ki so morali preživeti spolno zlorabo s strani duhovnikov, in tiste, ki so zlorabi se vedno izpostavljeni, ščitijo storilce in v ta namen zavajajo in preusmerjajo javnost z uporabo sovražnega govora.

Kot posebej zavrženo ocenjujemo namerno zavajanje javnosti, da zlorabljajo pretežno homoseksualno usmerjeni duhovniki. Iz tega naj bi izhajalo, da je problem pravzaprav v homoseksualni usmerjenosti in ne zlorabi sami. Cerkev v svoji vnemi prikriti zlorabe in hkrati vnovič stigmatizirati homoseksualnost popolnoma zanemarja dejstvo, da duhovniki zlorabljajo tako dečke kot deklice vseh starosti, ne samo najstniških dečkov, kot so zapisali v svoji izjavi.

Dejstva so povsem jasna: spolna zloraba otrok s strani duhovnikov je zločin z jasnim poimenovanjem, žrtve spolnih zlorab so otroci in ne cerkev, kot to prikazuje cerkveni vrh, reakcije cerkve, ki ščiti storilce namesto žrtev, pa so ponovna zloraba vseh žrtev po svetu. Izmikanje odgovornosti cerkvenega vrha pri spopadanju s problemom je hinavščina brez primere, proti kateri podpisane nevladne organizacije najostreje protestiramo. Pridružujemo se zahtevi mednarodnih nevladnih organizacij, naj Vatikan končno prevzame odgovornost za spolne zlorabe, ki jih zagrešijo duhovniki, popolnoma spremeni svoje ravnanje ob zaznavi suma zlorabe, o zlorabah vedno in takoj poroča državnim oblastem, sodeluje z oblastmi pri razkrivanju in storilcem ob vsakem sumu takoj onemogoči nadaljnje stike z otroki. Hkrati naj cerkev uvede poseben odškodninski sklad za žrtve in poskrbi za odpravljanje posledic zlorabe.

Za Zvezo za nenasilje:
Društvo Ključ – center za boj proti trgovini z ljudmi
Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja
Društvo za nenasilno komunikacijo
Društvo Ženska svetovalnica

Written By
More from Uredništvo

Homo risk

Cafe Open, Hrenova ulica 19, Ljubljana, sreda 25. november ob 19.00 glbt.filmski.žur@Open:...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja