Novinarji metali paradižnike v urednika queerovske literature

antol-ukrajin

antol-ukrajinKonec septembra je v Ukrajini, točneje v mestu Lvov, izšla antologija sodobne queerovske literature, kot piše v podnaslovu. Spodbudo. Številne avtorje so Ukrajinci sicer dobili preko nastajanja podobne antologije v slovenščini, ki bo izšla novembra v zbirki Lambda in bo doživela javno predstavitev petek, 27. novembra, večer pred začetkom festivala lezbičnega in gejevskega filma v ljubljanski Kinoteki.

Upamo lahko, da bo ta potekala mirneje kot v Ukrajini. Ukrajinsko antologijo so predstavili v času tamkajšnjega knjižnega sejma na posebni tiskovni konferenci. Med številnimi novinarji se je znašlo tudi par sovražno nastrojenih piscev, ki so v urednike zmetali nekaj paradižnikov. To je seveda še povečalo zanimanje za osrednje branje v tamkajšnjem gledališču.

Oblasti so sicer skušale onemogočiti literarni večer s konkretnimi grožnjami direktorju gledališča, a se ta ni vdal. Tako jim ni preostalo drugega, kot da so stavbo varovali policisti. V nabito polni dvorani je prišlo le do manjšega incidenta na začetku večera, potem pa je navdušena publika lahko mirno uživala v poslušanju – in to ne samo uvoženih avtorjev in avtoric, temveč tudi domačih.

Brane Mozetič
Written By
More from Uredništvo

Osamljeni borec za istospolne poroke v Hong Kongu

Če si je popolnoma nemogoče predstavljati (vsaj zaenkrat), da bi v centralnem...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja