Politika Lecha Kaczyinskega skozi glbt-očala

lech

lechDesetega aprila 2010 je v tragični letalski nesreči umrl poljski predsednik Lech Kaczynski, letalska nesreča pa je bila usodna še za približno sto pripadnikov poljske politične elite. Čeprav o mrtvih vse dobro – vseeno, skozi glbt-očala, poglejmo, kakšna je bila politika Lecha Kaczynskega in njegovega brata Jaroslawa, ki je bil nekaj več kot leto poljski premier v času predsednikovanja svojega brata.

Lech Kaczynski, rojen leta 1949, je leta 2001 ustanovil stranko Pravo in pravičnost, ki ji je predsedoval do leta 2003, čeprav se je njegova javna in politična kariera začela že v osemdesetih. Leta 2002 je bil Lech Kaczynki izvoljen za župana Varšave in tu se začnejo težave. V skladu s svojimi konservativnimi, ekstremno pro-cerkvenimi tradicionalnimi stališči in s tem povezano politiko je Kaczynski dvakrat zapored (leta 2004 in 2005) prepovedal Parado ponosa oziroma, kot jo imenujejo na Poljskem, Parado enakosti. Uradno jo je prepovedal zato, ker organizatorji niso pravilno izpolnili obrazca za prijavo javne manifestacije, neuradno in de facto pa zaradi njegove odkrite heteroseksistične in homofobične politike. Sam je dejal, da »Parada ponosa promovira homoseksualni življenjski stil,« karkoli naj bi že to bilo. Tovrstne promocije pa si seveda ni želel in je ni smel dovoliti. Znan je tudi po svojih izjavah, da spoštuje pravico glbt-aktivistov in aktivistk, da demonstrirajo kot državljani, ne smejo pa demonstrirati kot homoseksualci. Zatrdil je, da podpiranje homoseksualnosti pelje v uničenje heteroseksualnosti, vse to pa naj bi peljalo celotno človeštvo v propad.

oat: left; margin-right: 5px;” class=”outline” alt=”lech” src=”images/stories/Image/blog/lech.jpg” height=”163″ width=”250″ />Desetega aprila 2010 je v tragični letalski nesreči umrl poljski predsednik Lech Kaczynski, letalska nesreča pa je bila usodna še za približno sto pripadnikov poljske politične elite. Čeprav o mrtvih vse dobro – vseeno, skozi glbt-očala, poglejmo, kakšna je bila politika Lecha Kaczynskega in njegovega brata Jaroslawa, ki je bil nekaj več kot leto poljski premier v času predsednikovanja svojega brata.

Lech Kasczynski, rojen leta 1949, je leta 2001 ustanovil stranko Pravo in pravičnost, ki ji je predsedoval do leta 2003, čeprav se je njegova javna in politična kariera začela že v osemdesetih. Leta 2002 je bil Lech Kaczynki izvoljen za župana Varšave in tu se začnejo težave. V skladu s svojimi konservativnimi, ekstremno pro-cerkvenimi tradicionalnimi stališči in s tem povezano politiko je Kaczynski dvakrat zapored (leta 2004 in 2005) prepovedal Parado ponosa oziroma, kot jo imenujejo na Poljskem, Parado enakosti. Uradno jo je prepovedal zato, ker organizatorji niso pravilno izpolnili obrazca za prijavo javne manifestacije, neuradno in de facto pa zaradi njegove odkrite heteroseksistične in homofobične politike. Sam je dejal, da »Parada ponosa promovira homoseksualni življenjski stil,« karkoli naj bi že to bilo. Tovrstne promocije pa si seveda ni želel in je ni smel dovoliti. Znan je tudi po svojih izjavah, da spoštuje pravico glbt-aktivistov in aktivistk, da demonstrirajo kot državljani, ne smejo pa demonstrirati kot homoseksualci. Zatrdil je, da podpiranje homoseksualnosti pelje v uničenje heteroseksualnosti, vse to pa naj bi peljalo celotno človeštvo v propad.

Druge prepovedi leta 2005 glbt-aktivisti in aktivistke niso spoštovali. 2.500 ljudi je kljub prepovedi korakalo po varšavskih ulicah s transparenti »Pravo in pravičnost za vse«. Ob Paradi ponosa je hkrati potekala tudi tako imenovana »Parada normalnosti«, shod nasprotnikov Parade enakosti, ki je za razliko od glbt-aktivistov dobila dovoljenje župana Kaczynskega.

Zaradi prepovedi Parad enakosti so nekatere skupine za človekove pravice Poljsko postavile pred Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. To je leta 2007 presodilo, da je Poljska kršila 11. člen Evropske pogodbe o človekovih pravicah (pravica do javnega zborovanja). Takrat je bil Lech Kaczynski že predsednik države in je zato obsodba sodišča precej odmevala v javnosti. Leta 2006 je na pozicijo poljskega premiera stopil brat Jaroslaw Kaczynski, brat dvojček predsednika Lecha Kaczynskega, čeprav je med predsedniško kampanjo trdil, da sam ne bo postal premier, če bo njegov brat predsednik države.

Stranka Pravo in pravičnost je bila že od izvolitve Lecha Kaczynskega za predsednika države v koaliciji s kmečko stranko Samoobramba, ki izmenično prevzema desna in leva politična stališča, a je hkrati zelo konservativna in naklonjena cerkvi, ter s skrajno desno stranko Liga poljskih družin. Vodja Lige je kontoverzni Roman Giertych, ki se je med drugim zavzemal za prepoved del pisateljev kot so Dostojevski, Joseph Conrad ali Witold Gombrowitz, nasprotuje splavu, homoseksualnim porokam, hkrati pa podpira smrtno kazen. Evropska komisija je Ligo obtožila homofobije, nekateri pa jo obtožujejo tudi antisemitizma. Takšno koaliciji je podpirala tudi razvpita katoliška radijska postaja Radio Maria, ki je med drugim znana po svojih nestrpnih, pa tudi skrajno zaostalih in konservativnih stališčih. Leta 2007 je stranka Pravo in pravičnosti izgubila na parlamentarnih volitvah. Po malo več kot letu vladavine bratov Kaczynski se je vzpostavila nova kohabitacija Lecha Kaczynskega z novim predsednikom vlade Donaldom Tuskom in z njegovo stranko desnega centra.

Ne glede na to, da je Lech Kaczynski umrl v tragični nesreči in da je odločitev, kje so ga pokopali in na kakšen način razdvojila Poljsko, je bil Kaczynski vendarle kontroverzni politik. Njegova stališča zagotovo niso sodila v Evropo 21. stoletja, hkrati pa so Poljski prinesla veliko slabega: veliko sramote, obsodb mednarodnih institucij in številne kritike organizacij za človekove pravice, še posebej tistih, ki se ukvarjajo z istospolno usmerjenimi.

Ksenija Zubković
Written By
More from Uredništvo

VABILO NA KONCERT

  Vljudno vabljeni na brezplačen Koncert ob dnevu boja proti trgovanju z ljudmi,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja