Slovenija 17. v Evropi po stopnji homofobije

homofobija3

homofobija3Danes je mednarodni dan proti homofobiji in transfobiji. »Homofobija in transfobija sta, kljub zavezanosti države in družbe človekovim pravicam in nediskriminaciji, del vsakdana lezbijk, gejev, transpolnih, transeksualnih, interseksualnih in queer oseb v Sloveniji. To je stavek, ki smo ga zapisali že v lanski izjavi za javnost ob 17. maju. Še vedno drži.« Tako so v izjavi za javnost zapisali v nevladni organizaciji Legebitra, kjer opozarjajo na slepo ulico, v katero je zašla razprava o Družinskem zakoniku, na internetne forume, ki so postali forumi za izražanje nestrpnosti in sovraštva, na molk o neheteroseksualnosti v šolah in na nasilje, ki nad lgbt-osebami ves čas visi kot Demoklejev meč.

Na podobne težave opozarjajo tudi v evropskem združenju ILGA Europe, kjer so ob današnjem dnevu izdali poseben zemljevid, ki prikazuje (ne)spoštovanje človekovih pravic lgbt-oseb v Evropi, in mavrični indeks, ki označuje stopnjo homofobije in transfobije v posamezni državi. Evropske države so razporedili glede na 24 spremenljivk, ki merijo spoštovanje človekovih pravic lgbt-oseb. Države so tako razporejene na kontinuumu od 17 (najvišja stopnja spoštovanja človekovih pravic lgbt-oseb) do  -7 (najmanjša stopnja spoštovanja človekovih pravic lgbt-oseb). Slovenija je pristala na 17. mestu s petimi točkami. Največje število točk (12,5) je dosegla Velika Britanija, sledita ji Španija in Švedska, na drugem repu lestvice pa so Belorusija in Moldavija (-3 točke) in Ukrajina (-4 točke).

ILGA svoje ključe ugotovitve povzema v treh točkah:

(1) Nobena država v Evropi ne zagotavlja popolne pravne izenačitve za lgbt-osebe.

(2) Štirinajst držav (med njimi 11 članic EU) je na mavričnem indeksu v »rdeči coni« – to je področje hudih kršitev človekovih pravic lgbt-oseb.

(3) Med evropskimi državami obstaja velika variacija v spoštovanju človekovih pravic lgbt-oseb. Litva in Madžarska sta državi, ki sta glede na prejšnja leta celo nazadovali v odnosu do lgbt-oseb.

ILGA Europe poudarja, da je za glavnino evropskih držav značilno le delno spoštovanje človekovih pravic lgbt-oseb, zato je potrebno vedno znova opozarjati na kršitve. Ali kot poudarjajo pri Legebitri: “Naj teorija končno že postane praksa tudi pri sledenju in udejanjanju konceptov človekovih pravic, ki veljajo za vse. Vsi ljudje se rodijo s človeškim dostojanstvom in imajo enake in neodtuljive pravice, ki so temelj svobode in pravičnosti.”

Več:

Mavrični zemljevid Evrope (ILGA Europe) >>>

Mavrični indeks Evrope (ILGA Europe) >>>

Izjava za javnost Legebitra >>>

Izjava za javnost ILGA Europe >>>

Written By
More from Uredništvo

Festival FGLF 2011

Napovedujemo   27. festival gejevskega in lezbičnega filma Slovenska Kinoteka v Ljubljani...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja