Festival FGLF 2011

Napovedujemo

 

27. festival gejevskega in lezbičnega filma

Slovenska Kinoteka v Ljubljani (ponovitve: Celje, Koper, Ptuj) – 26. november do 4. december 2011

Tole je prvi pogled v katalog letošnjega gejevskega in lezbičnega filmskega festivala. Celoten program in več informacij v kratkem na spletni strani festivala (www.ljudmila.org/siqrd/fglf).

Igrani filmi

Otvoritveni film!

osemdeseta_15080 dni

(80 egunean / For 80 Days), režija Jon Garaño in José Mari Goenaga, Španija 2010, 104′ (Otvoritveni film!)

Sedemdesetletnica Axun, ki živi v dolgoletni zakonski zvezi, po petdesetih letih naključno sreča Maite, nekdanjo prijateljico iz najstniških let. Ženski počasi obujata nekoč pretrgano prijateljstvo, ki pa ima v novih, manj represivnih časih in v njunih zrelih letih nepredvidljivo nadaljevanje.

fit_150FIT

(FIT), režija Rikki Beadle-Blair, VB 2010, 110′

Šestim neprilagojencem grozi izključitev in prisiljeni so v skupinsko delo pri plesnem krožku, kjer začnejo dozorevati vprašanja o identiteti, drugačnosti, šikaniranju in strahu pred razkritjem. Shakespeare v gleejevskem ključu z ritmom, humorjem in angažiranostjo.

Projekcije se bo udeležil tudi režiser filma.

Bratovscina_150Bratovščina

(Broderskab / Brotherhood), režija Nicolo Donato, Danska 2009, 101′

Nekdanji častnik Lars se pridruži neonacistični skupini, v kateri mu kot mentorja dodelijo čemernega Jimmyja. Njun hladni, skoraj sovražni odnos se sčasoma spremeni v zadržano spoštovanje, slednjič pa v strastno razmerje, ki ju postavi pred nehvaležno dilemo.

Samomor_150Samomorilna soba

(Sala samobójców / Suicide Room), režija Jan Komasa, Poljska 2011, 110′

Dominik se iz dneva v dan spopada z neznosno rutino srednješolske hierarhije in družbenimi pričakovanji elitne ustanove. Nepričakovan incident s sošolcem pripelje Dominika v virtualni svet, ki nevarno odstopa od norm, ki jih tako prezira, in se začne vse pogosteje zatekati vanj, ko izgubi samospoštovanje, motivacijo in zbranost.

roza_150Zamrznjena roža

(Ssang-hwa-jeom  / A Frozen Flower), režija Yoo Ha, J. Koreja 2008, 133′
Zgodovinski spektakel, umeščen v nemirno dobo kraljevine Korjo, pripoveduje o razmerju med kraljem in njegovim telesnim stražarjem ter njunem spornem dogovoru, ko začnejo mongolski cesar in kraljevi svetovalci vse bolj pritiskati na kralja, naj priskrbi potomca za nadaljevanje rodbine.

Zombi_150LA Zombi

(L.A. Zombie), režija Bruce LaBruce, Nem/ZDA/Fr 2010, 60′
Nezemeljski zombi (porno zvezda François Sagat) tava po velemestu in kot mračen odrešenik oživlja mrtve neznance. S seksom. Ob vidnih telesnih spremembah pa postane nejasno, ali je skrivnostna pojava res vesoljski zombi ali zgolj shizofrenični brezdomec.

night1_150Nočna izmena

(The Night Watch), režija Richard Laxton, VB 2011, 90′

Viv v povojnem Londonu ponovno sreča lezbijko Kay, kar za obe pomeni obujanje spominov iz leta 1944, ko je Kay kot voznica reševalnega vozila rešila Viv, ki je imela komplikacije zaradi nedovoljenega splava. Še ena uspešnica po romanu Sarah Waters, ki šele z dvojnim povratkom v preteklost razkrije skrivnostni preplet usod.

 

Romeosromeos_150

(Romeos), režija Sabine Bernardi, Nemčija 2011, 94′

Dvajsetletni Lukas je ravno sredi pubertete, ki pa je medicinsko sprožena, saj se je rodil kot dekle. Po preselitvi v Köln se sooča z neprijetnim dejstvom, da so ga pomotoma vtaknili na dekliški oddelek. Humorna pripoved o transspolnem Lukasu, ki se zaradi svojega novega spola vedno znajde na »napačnem« mestu.

macke_150Stare mačke

(Gatos viejos / Old Cats), režija Pedro Peirano in Sebastián Silva, Čile 2011, 99′

Ostarela Isidora počasi izgublja razsodnost, kar zaupa le svojemu možu, nikakor pa ne hčeri iz prvega zakona, s katero se nista nikoli razumeli. Tudi tokrat ni vesela hčere in njenega dekleta, ki sta se napovedali na obisk. Grenka družinska komedija o staranju, denarju, lažeh, nerazumevanju in vedno napačnih spominih.

kill_150Zatreti v kali

(Kill the Habit), režija Laura Neri, ZDA 2010, 81′

Galia po nesreči ubije svojega dilerja in se tako znajde v pasti v njegovem stanovanju, pred katerim se zabavajo trije skejterji. Ne preostane ji drugega, kot da na pomoč pokliče prijateljico Soti, ki je zaljubljena vanjo in jo tudi že dolgo prepričuje, naj opusti škodljivo razvado “rekreativnega” zadevanja.

Elena_150Elena

(Elena Undone), režija Nicole Conn, ZDA 2010, 111′

Elena je predana pastorjeva žena in mati najstnika ter hči iz tradicionalne indijanske družine. Njeno povsem predvidljivo življenje se radikalno spremeni, ko spozna lezbično pisateljico Peyton. Elena se znajde na pragu romantične zgodbe, ki si je ne more privoščiti, prav tako pa se ji ne zmore upreti.

 

Dokumentarni filmi

advokat_150Advokat Pedrovine

(The Advocate for Fagdom), režija Angélique Bosio, Francija 2011, 92′

Prodorni portret o kultnem filmarju Bruceu LaBruceu razčlenjuje kompleksno osebnost edinstvenega ustvarjalca z edinstvenim talentom, ki se nenehno bori, prej kot proti sistemu, proti vsem sistemom. Vtise, analize in izpovedi med drugimi prispevajo John Waters, Bruce Benderson, Gus Van Sant in Rick Castro.

Rent_150Fantje s postaje Zoo

(Die Jungs vom Bahnhof Zoo / Rent Boys), režija Rosa von Praunheim, Nemčija 2011, 84′

Romi, mladoletniki, žrtve nasilja in spolnih zlorab, ki so zabredli v brezizhodne položaje ali pa našli kanček upanja s pomočjo zavzetih socialnih delavcev. Fascinanten mozaik resničnih zgodb, ki z občutkom in osvežujočo iskrenostjo osvetljuje fenomen moške prostitucije in se ob tem previdno izogne klišejem in patetiki tega miljeja.

boginje_150Boginje

(Goddesses – We believe we were born perfect), režija Sylvie Cachin, Švica 2011, 75′

Južnoafričanke vse pogosteje prevzemajo nadzor nad svojim življenjem in se bojujejo proti nasilju na podlagi spola ali spolne usmerjenosti. Te novodobne boginje subtilno dekolonizirajo tudi umetnost, zgodovino, družbo in državo, v kateri živijo.

Projekcije se bosta udeležili režiserka in pa južnoafriška plesalka Mamela Nyamza, ki bo s performansom otvorila festival!

Pussy_150Čist preveč muce!

(Too Much Pussy! Feminists Sluts, a Queer X Show), režija Emilie Jouvet, Fr/Nem 2010, 80′

Drzen dokumentarec francoske režiserke in fotografinje, v katerem sedem mladih umetnic potuje  s kombijem in na evropskih odrih predstavlja svoj seksšov, ki je pravcati odrski manifest o feminizmu, seksu, umetnosti in izobraževanju.

 

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Zlate tifanije 2014

Z velikim pompom napovedujemo 2. podelitev Zlatih Tifanij, nagrad za posebne dosežke...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja