FGLF 2010

NAPOVEDUJEMO

26. festival lezbičnega in gejevskega filma

Slovenska Kinoteka v Ljubljani, 27. november – 4. december (ponovitve: Celje, Koper, Ptuj)

Več informacij v kratkem na spletni strani festivala (www.ljudmila.org/siqrd/fglf).

 

IGRANI FILMI

sasa3_200Saša

(Sasha), režija Dennis Todorović, Nemčija, 2010, 102′

Saša pod pritiskom utesnjujočih črnogorskih družinskih tradicij vse težje prikriva svojo homoseksualnost. Ko izve, da se namerava njegov učitelj klavirja, v katerega je zagledan, preseliti, lahko svojo potrtost zaupa le prijateljici Jiao, ki pa njegovo izpoved napačno razume.

Anne3_200Skrivni dnevniki Anne Lister

(The Secret Diaries of Miss Anne Lister), režija James Kent, VB, 2010, 90′

Zgodba Anne Lister, angleške posestnice z začetka 19. stoletja, ki se je v zasebnosti drzno upirala družbenim normam. Njeni nedavno dešifrirani dnevniki nudijo fascinanten vpogled v življenje ženske, ki velja za prvo britansko moderno lezbijko.

ContraProtitok

(Contracorriente/Undertow), režija J. Fuentes-León, Peru/Kolumbija/Francija/Nemčija, 2009, 100′

V slikoviti, močno verni obmorski vasici je ribič Miguel razpet med predanostjo ženi in skrivno ljubeznijo do umetnika Santiaga. Nepričakovan protitok bo spremenil tudi tok Miguelovega življenja in dolgo potlačenih čustev. Nagrada občinstva na Sundanceu.

boyita2Zadnje poletje Boyite

(El último verano de la Boyita/The Last Summer of La Boyita), režija Julia Solomonoff, Argentina/Španija/Francija, 2009, 86′

Mala Jorgelina ugotavlja, da nima prav nič skupnega s spogledljivo starejšo sestro, ki jo zanimajo samo še fantje in se noče več družiti z mularijo. Jorgelina se zato z očkom odpravi za nekaj dni na družinski ranč. Tu dela sosedov Mario, ki se prav tako spoprijema z nepričakovanimi spremembami.

Faro

Prijatelj iz Fara

(Mein Freund aus Faro/To Faro), režija Nana Neul, Nemčija, 2008, 90′

Mel je sita bratovega prigovarjanja, češ da potrebuje resno zvezo, in plača sodelavca Miguela, da bi se izdajal za njenega fanta. Jeza zaradi prevare jo pripelje do mlade Jenny in sčasoma se med njima stke prisrčna ljubezen. Toda Jenny misli, da je spoznala Miguela.

AmfetaminAmfetamin

(Amphetamine), režija Scud, Hong Kong, 2010, 97′

Daniel in Kafka sta prepričana, da njuna ljubezen lahko premosti vse, tudi različno spolno usmerjenost in odvisnost od mamil. Toda obujeni spomini bodo razkrili, da je odvisnost od ljubezni lahko nevarnejša od mamil.

Viola2Vijoličasto morje

(Viola di mare/The Sea Purple), režija Donatella Maiorca, Italija, 2009, 105′

Medtem ko Garibaldi z rdečesrajčniki zasede Sicilijo, doživlja Angela osebno in nič manj nemirno revolucijo. Ljubezen do Sare mora zatreti zaradi družbenega licemerstva, dokler ji življenje ne ponudi nepričakovane rešitve.

children3Božji otroci

(Children of God), režija Kareem Mortimer, Bahami, 2009, 103′

Na prelepem karibskem otoku se prepletajo življenja treh različnih oseb na begu pred težavnim vsakdanom. Mlad slikar brez navdiha, žena prikrito homoseksualnega pastorja in popularen glasbenik, ki noče razočarati družine, se bodo prisiljeni spopasti z nepričakovanimi čustvi, s skrivnostmi in potrebo po (samo)spoštovanju.

lola3In prišla je Lola

(And Then Came Lola), režija E. Seidler & M. Siler, ZDA. 2009, 70′

V igrivo seksi filmski poslastici, ki jo je navdihnil kultni film Teci, Lola, teci, bo nadarjena, ampak nepoboljšljivo raztresena fotografinja Lola, ki je na robu tako poklicnega kot ljubezenskega poloma, izgubila bo vse, če ne bo pravočasno prišla na pomemben sestanek.

 

DOKUMENTARNI FILMI

HudsonRock Hudson: čeden in skrivnosten tujec

(Rock Hudson: Dark and Handsome Stranger), režija A. Davies & A. Schäfer, Nemčija. 2010, 95′

Kdo je bil v resnici Rock Hudson? Kako se je tako slavni filmski zvezdnik spoprijemal s prisilnim tajenjem homoseksualnosti? Ob fascinantnih pričanjih in razlagah se film poglobi v zasebni svet hollywoodskega velikana, ki je odvil aids iz molka.

postcard6Razglednica očetu

(Postcard to Daddy), režija Michael Stock, Nemčija. 2010, 85′

Kot otrok je bil Michael Stock žrtev spolne zlorabe – lastnega očeta. Po 25-ih letih še vedno išče notranji mir in naslika prodoren portret o svoji preteklosti in njenih posledicah; sliko, ki prej kot zagrenjenost in sovraštvo odraža upanje in ljubezen do življenja.

verliebt3Zaljubljene, zrele, drzne

(Verliebt, verzopft, verwegen/amorous, antiquated, audacious), režija K. Lampert & C. Thym, Avstrija. 2009, 64′

Dokumentarec o življenju in družbeni mreži lezbijk na Dunaju v 50. in 60. letih temelji na pričanjih žensk, ki so bile takrat dejavne na lezbični sceni in zgovorno ter s humorjem razlagajo, kaj je pomenilo upirati se družbenim oviram v času, ko še ni bilo pravih vzornic.

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Klub Tiffany / Kulturni center Q: Tedenski napovednik 18.2

POP NATION   V petek bo za vaše potrebe po zabavi poskrbel...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja