Koncert 18/19

George Michael

Symphonica: The Orchestral Tour, Zagreb, 20. september 2011 [Foto: Špela Sitar].

george1_600

Pred letom 2006, ko je George Michael začel s turnejo 25 Live, si več kot poldrugo desetletje skoraj ni bilo mogoče predstavljati, da ga bomo sploh še videli na kakšnih večjih koncertih. A ko je enkrat začel, se zdaj zdi, da kar ne more končati. Najprej je turnejo 25 Live razširil in nazadnje z njo potoval še v ZDA in Avstralijo (ter, seveda, izdal tudi obvezni DVD s posnetkom koncerta v Londonu), zdaj pa je že na novi – Symphonica: The Orchestral Tour, ki se je začela 22. avgusta letos v Pragi.

george2_300Večina pesmi, ki jih George Michael izvaja na svoji novi turneji, ni njegovih, kar sicer ne pomeni, da jih ni še nikoli posnel, kakšno prav pred kratkim, precej pa jih je z albuma Songs from the last century, kar je zelo priročno, saj so bile vse te skladbe (npr. Brother, can you spare a dime, Roxanne, You’ve changed, I remember) že zaranžirane za orkester. Michael ni želel ponavljati vseh svojih velikih uspešnic, ampak se poskusiti v nečem novem. Stari zadrti feni pa smo vseeno pogrešali več priredb njegovih lastnih sklad, in tudi publika je več kot očitno največje navdušenje izkazovala ravno pri takšnih komadih, še najbolj pri najstarejših. Nekako se je zdelo, da so najmanj zanimanja požele Georgeeve nove kreacije. Malo tragično, morda. Ampak ko imaš publiko določene starosti – kakršno je bilo očitno naše povprečje – je najbrž že tako. Še prav posebej eksploziven je bil zato prvi bis (ja, celo dva smo dočakali!): Amazing, I’m your man in Freedom. Morda je bil del izbora tudi presenečenje, recimo Love is a losing game Amy Winehouse ali Rihannina Russian Roulette pa presunljiva Going to a town Rufusa Wainwrighta (George ni Rufus, slabo pa tudi to ni bilo).

Scena – oder in animacije – je na novi turneji dosti manj visokotehnološka kot pri 25 Live, George manj stavi na odrski učinek, in čeprav je bila že prejšnja turneja daleč od pompa in blišča nekaterih drugih pop izvajalcev in izvajalk, Symphonica: The Orchestral Tour še veliko bolj temelji na Georgeevem petju. In on peti zna. Oh, in še kako!

Ocena: ♦♦♦♦♦

Tags from the story
Written By
More from Andrej Zavrl

Pogovor z Anjo Golob

KNJIGA »Spiš s fantki ali deklicami vpraša Leja« Anja Golob, V roki,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja