Zadnje 18/19

 

obama_150Ameriški predsednik Barack Obama je le dan po dokončni odpravi zakona »Don’t ask, don’t tell« na letnem zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov v svojem govoru povedal: »»Nobena država ljudem ne bi smela odrekati njihovih pravic, svobode govora in svobode verovanja, vendar nobena država ne bi smela ljudem odrekati pravic tudi glede na to, koga ljubijo, zato si moramo povsod prizadevati za pravice gejev in lezbijk.« Yes, we can!

outing1_200V Italiji so javno razkrili (prvih) 10 homofobičnih homoseksualnih politikov. Na spletnem portalu listaouting.wordpress.com jih je razkrila organizacija »Equality Italia«. Za javno razkritje so se odločili neposredno po padcu zakona proti homofobiji v parlamentu, da bi homofobične homoseksualne politike, ki so prispevali k padcu zakona, pritisnili ob steno.

m1_150V berlinskem glbt-klubu Sonntags je maja potekal večer, namenjen predstavitvi slovenske glbt-skupnosti. Predstavila sta jo Mihael Topolovec in Brane Mozetič. Skupina mladih gejev, ki so se tisti večer družili ob peki na žaru, je tako dobila informacije o našem začetnem festivalu Magnus, današnjem gejevskem in lezbičnem filmskem festivalu, o Opnu, Tiffanyju in o Monoklu, Paradi ponosa ter Družinskem zakoniku, poleg tega pa so slišali Mozetičevo literaturo v nemškem jeziku.

slut2_by_JamesReaFotos_150

Foto: James Rea Fotos

V začetku avgusta se je v Berlinu odvil prvi Pohod vlačug (Slut Walk). Berlinski protest je bil pravzaprav eden od mnogih satelitskih Pohodov vlačug, ki so se to poletje odvili povsod po svetu. Prvega so organizirali aprila v Torontu, pohod pa je bil neposredni odziv na predavanje policijskega uradnika Michaela Sanguinettija, ki je na univerzi York dejal, da bi se ženske morale zaščititi in se prenehati oblačiti kot vlačuge. Pohod vlačug je protest proti pojasnjevanju (in opravičevanju) posilstev s tem, kako je ženska oblečena oziroma kako je videti.

lihi_150V Liechensteinu so imeli referendum o tem, ali bi homoseksualcem dovolili sklenitev partnerskih zvez ali ne. Kljub temu, da gre za večinsko katoliško državo, je skoraj 70% volivcev podprlo zakon, ki bo homoseksualnim parom omogočil registracijo. (Slovenija, od kod lepote tvoje press)

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Nove ikone na Facebooku

Za vse, ki še ne veste, ker mogoče niste del Facebook skupnosti...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja