Italijansko sodišče priznalo zakonsko zvezo francoskega para

poroke italija

Drugostopenjsko sodišče v Neaplju je pretekli teden razsodilo, da mora država registrirati zakonsko zvezo dveh Francozinj in jima priznati vse pravice, ki po italijanski zakonodaji pripadajo poročenim parom. Sodišče je ob razsodbi pojasnilo, da bi odklonitev registracije zakonske zveze, ki je bila zakonito sklenjena v Franciji, predstavljala kršitev pravic v povezavi z njunim statusom poročenega para.

Sodišče je kot temelj za razsodbo upoštevalo pravico do preselitve in bivanja v drugi državi članici EU in pravico do nediskriminacije na podlagi nacionalnosti in spolne usmerjenosti. Dejstvo, da istospolne poroke v Italiji (še) niso legalizirane, po mnenju sodišča ni razlog za to, da bi država odklonila priznanje zakonske zveze, ki je bila sklenjena v drugi državi. Italija trenutno namreč nima uzakonjene nobene oblike priznanja zvez istospolnih parov.

Je pa ob razsodbi sodišče poudarilo, da tovrstno priznanje zakonske zveze ne bi bilo veljavno za istospolni par iz Italije, ki bi zakonsko zvezo sklenil v kateri od držav, kjer je sklepanje zakonskih zvez istospolnim parom omogočeno.

Sophie in ‘t Veld, članica Evropskega parlamenta in podpredsednica združenja, ki se zavzema za pravice LGBT-oseb, se je na razsodbo odzvala s komentarjem, da je odločitev sodišča potrditev dejstva, ki bi moralo biti jasno in veljati povsod, in sicer, da bi morale biti sklenjene zakonske zveze v eni državi članici EU priznane v vseh državah EU, skupaj z vsemi pravicami, ki pripadajo poročenim parom. Dodala je še, da je sodišče storilo prvi korak, na plečih italijanskih političark in politikov pa je sedaj odločitev, da storijo naslednji korak in poskrbijo za to, da bo Italija naslednja država v EU, kjer bodo omogočene poroke za vse.

Veseli smo, da je tudi Italija stopila korak bližje k zagotavljanju enakih pravic istospolnim parom. Verjamemo, da bo odločitev sodišča spodbudila razmišljanje v smeri enakosti tako na področju sklepanja zakonskih zvez, kot tudi na vseh drugih področjih, kjer še vedno prihaja do neenakosti in diskriminacije. Upamo, da bo vedno več držav, tako v EU, kot tudi drugje po svetu, čim prej uredilo zakonodajo na področju enakopravnosti pri sklepanju zakonskih zvez in uresničevanju pripadajočih pravic.

Vir:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Za predvolivne kampanje brez diskriminacije

Bližajoče se volitve poslank in poslancev v Evropski parlament se bodo odvijale...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja