Italijansko vrhovno sodišče razsodilo proti prisilni sterilizaciji

MIT

Včeraj nas je razveselila še ena pozitivna novice, tokrat iz Italije. Gre za odločitev italijanskega vrhovnega sodišča, da sterilizacija in/ali medicinski posegi niso pogoj za pravno priznanje spola transspolnih oseb.

Gre za primer 45-letne ženske, ki že 25 let živi kot ženska in jo kot tako prepoznava tudi okolica, vednar ji je bilo do nedavnega onemogočeno, da bi njeno spolna identiteta priznalo tudi sodišče v Piacenzi. To je pri svojih odločitvah upoštevalo zakon iz leta 1982, ki kot pogoj za pravno priznanje spola zahteva medicinske posege ali prisilno sterilizacijo. Sodišče je tokrat odločilo, da obvezna operacija genitalij nikakor ne more biti pogoj za pravno priznanje spolne identitete oseb. Priznava, da so tovrstni posegi v telo posameznice_ka, potrebni le, ko se za to odloči oseba sama.

Čeprav vrhovno sodišče predstavlja avtoriteto pri interpretaciji zakonodaje, trenutno obstajajo še trije primeri, ki čakajo na obravnavo na italijanskem ustavnem sodišču. Razrešeni naj bi bili v tem letu. Odločitev vrhovnega sodišča pa daje upanje, da bo po tej razsodbi prihodnost transspolnih oseb v Italiji boljšam saj bo za pravno priznanje spola dovolj samoidentifikacija osebe same.

Italijanska organizacija M.I.T. (Movimento M.I.T – Movimento Identità Transessuale Bologna) sicer že nekaj časa dela v smeri reforme zastarelega zakona s kampanjo “Un altro genere è possible” (“Raznoliki spoli so možni”).

Upamo, da ji bo ta odločitev sodišča dala nov zagon in da bo prisilna sterilizacija dokončno odpravljena, prav tako pa tudi kakršne koli druge medicinske zahteve za pravno priznanje spola. Tovrstni postopki namreč kršijo pravico do telesne integritete, pravico do zdravja, pravico do nemučenja in pravico do osnovanja družine. Verjamemo, da je edina osnova spolne identitete in pravnega priznanja le-te samoidentifikacija in da zavoljo dostojanstva ter spoštovanja odločitev o medicinskih posegih pripada zgolj transspolnim osebam samim.

Podobno odločitev proti prisilni sterilizaciji je pred kratkim sprejelo tudi upravno sodišče v Kijevu, o čemer bomo še pisali na Narobe blogu.

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Ana Grm

Protirasistična fronta brez meja: Begunke_ci dobrodošle_i

V Evropi poteka vojna proti begunkam_cem. Ukrepi številnih evropskih držav so zaskrbljujoči...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja