Protirasistična fronta brez meja: Begunke_ci dobrodošle_i

refugeeswelcomeblue

V Evropi poteka vojna proti begunkam_cem. Ukrepi številnih evropskih držav so zaskrbljujoči in ne sežejo dlje od postavljanja preprek in podpiranja represije. Diskurzi v medijih, v politiki in celo na družabnih omrežjih v srh vzbujajoči meri bolj ali manj odkrito sovražni do begunk_cev in namesto, da bi naslavljali probleme, zaradi katerih je vse to postala družbena realnost, njih predstavljajo kot grožnjo našim relativno udobnim življenjem.

Miha Kordiš je na svojem profilu Facebook zapisal: »Begunci ne ogrožajo tebe, ti ogrožaš njih. Razmere v državah, iz katerih ljudje bežijo, niso od včeraj in niso brez vzroka. Botruje jim imperializem, prednjači imperializem zahodnih kapitalističnih metropol.« In še: »To, da si pognan v bedo ni stvar izbire. To, da ljudstvu v stiski zapahneš vrata države, pa je.«

Kot odgovor na sovražne odzive in  pozive v medijih, predvsem pa kot jasno sporočilo begunkam_om, da so pri nas dobrodošle_i, je bila na Facebook-u oblikovana stran z imenom Protirasistična fronta brez meja. Prav one_i so tudi pobudnice_ki protirasističnega pohoda z jasnim sporočilom, da so begunke_ci pri nas dobrodošle_i. Protirasistični pohoda bo v sredo 9. septembra ob 17. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Kot so zapisali pri Protirasistični fronti brez meja in njihovemu sporočilu: »Odločno se zoperstavljamo migracijskim politikam in praksam EU in držav članic ter vsem izključujočim naracijam, ki se oplajajo iz sedimenta nacionalnih držav. Meje niso nepremagljive. Nobena ograja ne more zaustaviti volje, moči, upanja in napora za svobodo gibanja in življenja. “Varni” kalup nas duši. Tudi mi smo del zgodbe. In svoja mesta in kraje želimo deliti z vsemi!«

Za zgled nam je lahko Islandija, kjer so se ljudje v preteklih dneh množično odzvali na odločitev, da Islandija lahko sprejme samo 50 begunk_cev, do sedaj pa je že več kot 11 tisoč prebivalk_cev ponudilo svoje domove za njihovo nastanitev.

Na nas je torej, kam se bomo postavile_i, dobesedno in metaforično. Bomo zgradile_i zid, da ostanemo v namišljeni varnosti strahu, egoizma in ksenofobije ali  bomo s skupnimi močmi zgradile_i boljšo prihodnost za vse nas, prihodnost,  ki temelji na solidarnosti, spoštovanju in sprejemanju.

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Ana Grm

Zagreb Pride: Nikoli ne boste utišali našega opozarjanja na homofobijo, bifobijo in transfobijo

Organizacija Zagreb Pride je na javnost naslovila odprto pismo z namenom opozoriti...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja