Italijanska učiteljica izgubila službo, ker naj bi bila lezbijka

diskirminacija Italija

Učiteljica po imenu Silvia, ki je 5 let poučevala na italijanski katoliški šoli Sacro Cuore, je prepričana, da ji nadrejene in nadrejeni niso podaljšali pogodbe o zaposlitvi zaradi tega, ker se ni želela opredeliti glede svoje spolne usmerjenosti. Za časopis La Republica je po dogodku povedala, da se ji zdi to, kar se je zgodilo, srednjeveško. Dodala je še, da lahko je lezbijka, lahko, da ni, ne glede na to pa se ji zdi odgovor na vprašanje o spolni usmerjenosti kot pogoj za podaljšanje pogodbe o zaposlitvi nesprejemljiv.

V nadaljevanju je odpuščena učiteljica še povedala, da ji je ravnateljica šole sestra Eugenia Libratore povedala, da je pripravljena zamižati na eno oko, če bi bila Silvia pripravljena rešiti »problem« oziroma homoseksulanost.

Vodja šole je za časopis Corriere povedala, da ni obnovila učiteljičine pogodbe zato, ker je slišala govorice o tem, da je lezbijka, kljub temu da je tovrstna diskriminacija na delovnem mestu prepovedana z zakonom. Povedala je še, da imajo katoliške šole svoje specifične izobraževalne in moralne poglede, ki jih je, po njenem mnenju, treba braniti za vsako ceno.

Na dogodek se je odzvala italijanska ministrica za izobraževanje Stefania Giannini, ki je obljubila, da bo začela preiskavo in strogo ukrepala, če se obtožbe izkažejo za resnične. Dogodek je javno kritiziral tudi Ivan Scalfarotto, podpredsednik Demokratske stranke in eden prvih italijanskih politikov, ki je javno razkril, da je gej. Povedal je, da je ta zgodba še bolj neverjetna zaradi tega, ker omenjena institucija dobiva državna sredstva.

Takega dogodka nismo pričakovali niti v katoliški in izrazito tradicionalni Italiji. Kljub temu, da si želimo, da se to ne bi zgodilo, pa si v tem primeru, če se je že moralo zgoditi, želimo hitro in pošteno preiskavo dogodka ter čim hitrejšo rešitev v skladu z zakonodajo in spoštovanjem človekovih pravic. Upamo, da bo primer za učiteljico pozitivno rešen in da bo dal zgled in pogum vsem, ki morebiti doživljajo diskriminacijo ali pa so morda prav tako izgubili službo zaradi svoje spolne usmerjenosti. Treba se he zoperstaviti vsem oblikam diskriminacije.

 

Viri:
Tags from the story
More from Urška Balažic

V Južnoafriški republiki bo vrata odprla prva LGBT-osebam prijazna mošeja

Številnim grožnjam in burnim reakcijam navkljub bo v Južnoafriški republiki (JAR) odprla...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja