V Južnoafriški republiki bo vrata odprla prva LGBT-osebam prijazna mošeja

LGBT moseja

Številnim grožnjam in burnim reakcijam navkljub bo v Južnoafriški republiki (JAR) odprla vrata prva mošeja, v kateri bodo dobrodošli vsi ljudje. Prvič v zgodovini JAR se bodo tako lahko LGBT-osebe udeleževale muslimanskih verskih obredov. Pri obredih bodo lahko skupaj sodelovali moški in ženske, podpirali bodo medverske poroke, istih verskih obredov pa se bodo lahko udeleževali skupaj suniti in šiiti.

Cape Town, prestolnica JAR, je rojstno mesto dr. Hargeya, imama in direktorja Oxfordovega muslimanskega izobraževalnega centra ter idejnega vodje odprte mošeje, ki se je v svojo domovino vrnil v upanju, da se bo zgodila verska revolucija. Povedal je, da je na številnih cerkvah napis »vsi dobrodošli,« to pa bo žal edina mošeja, na kateri bo zapisan enak stavek.

Dr. Hargey pravi, da je preprosto moral nekaj ukreniti. Politična revolucija se je v tej državi zgodila pred dvajsetimi leti, sedaj pa je, po njegovih besedah, čas za versko revolucijo. Dr. Hargey je bil deležen številnih obtožb, da odpira gejevsko mošejo, ker se mošeja nahaja na isti ulici kot sedež LGBTI muslimanske skupine Inner Circle (ožji krog).

Odpiranje odprte mošeje, ki je kontroverzna poteza in pomeni korak naprej, vendar se oddaljuje od islamskih praks, je poželo številne zaskrbljene odzive muslimanske skupnosti. Južnoafriški Muslimanski sodni svet je začel z izvajanjem preiskav, ki naj bi pokazale, ali je tovrstno početje v skladu z islamskim naukom.

Veseli nas, da bo v JAR vsem osebam islamske veroizpovedi v bodoče omogočeno enakopravno udeleževanje pri verskih obredih. Dr. Hargeyu ter sodelavkam in sodelavcem, ki so nedvomno potrebovali veliko poguma in motivacije, da so se lotili takšnega projekta, želimo čim uspešnejše izvajanje verskih in preostalih aktivnosti. Upamo pa tudi, da Muslimanski sodni svet v Koranu ne bo našel prepovedi za mošeje, kjer bi se lahko zbirali vsi verniki in vernice ne glede na spol, spolno usmerjenost, raso, nacionalnost in druge osebne okoliščine.

Vir:

Tags from the story
More from Urška Balažic

Papež Frančišek: Cerkev se ne bi smela bati spremembe

Na sinodi rimskokatoliške cerkve (RKC) o družinskih vrednotah je bil predstavljen dokument,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja