Referendumanija na Hrvaškem

U ime obitelji

Južnim sosedom in najnovejšim članom evropske združbe se morda obetata celo dva referenduma. Hrvaško ministrstvo za upravo je prejšnji teden  sporočilo, da je prejelo dovolj podpisov za razpis referenduma, s katerim bi se lahko omogočilo, da bi se  v ustavo zapisalo, da je zakon zveza med moškim in žensko.

Nekateri člani in članice hrvaške koalicije se zavzemajo za ustavno presojo referendumskega vprašanja, medtem ko se del Banskih dvorov ne nagiba k tej možnosti, ker je ustavno sodišče že večkrat odločilo v nasprotju s stališči vlade.
Druga opcija je, da državni zbor razpiše še en referendum, na katerem bi hrvaški državljani in državljanke odločali, ali se lahko s pomočjo tega demokratičnega mehanizma odloča o temeljnih človekovih pravicah, med katere po mnenju nekaterih sodi tudi zakonska zaveza. Član t. i. Kukuriku koalicije je dejal, da bi tako lahko preprečili omenjeni referendum .

Naj spomnimo, da je združenje U ime obitelji (V imenu družine) pričelo z zbiranjem podpisov za referendum o redefiniranju zakona nekaj dni pred letošnjo zagrebško parado ponosa.

Varuhinja človekovih pravic Lora Vidovič je ob tem dejala, da bi to pomenilo izigravanje demokratičnih procesov, in še dodala, da mora vlada najprej zahtevati presojo ustavnega sodišča, ali je referendumsko vprašanje ustavno in šele nato razpisati referendum. O temeljnih človekovih svoboščinah, ki jih ureja ustava, na referendumu, po njenih besedah, ne bi smeli odločati, ker bi tako lahko bile vse človekove pravice omejene ali razveljavljene.

Krešimir Planinić, odvetnik iniciative V imenu družine, pravi, da vse, kar vedo o overitvi podpisov, vedo iz medijev. Se pa bojijo, da bodo državni organi zavlačevali z odločitvijo, ker roki za razpis referenduma niso zakonsko določeni. Pri tem pozivajo, da se določijo časovni okviri, v katerih pristojno telo overi podpise, sprejme odločitev in razpiše referendum.

Tudi predsednik Ivo Josipović se je izjasnil glede referenduma, in sicer na pisno pobudo združenja U ime obitelji, v kateri se iniciativa zavzema za razpis referenduma v razumnem roku. Predsednik je pojasnil, da so njegova stališča nasprotna stališčem združenja, vendar so pogoji za razpis referenduma izpolnjeni.

Glavni člani iniciative se še niso odzvali na koalicijsko pobudo o dodatnem referendumu, je pa zato povzdignil glas podpredsednik stranke HRAST Krešimir Miletić, ki sicer ni član združenja, a donacije za slednje in njegovo združenje prihajajo na isti račun.

Miletić je na svojem Facebook profilu objavil izjavo, da ni pomembno, kdo je proti, ampak kdo je za, saj je na njihovi strani Jezus Kristus, ki jih nenehno brani. Zaključil pa je s pozivom hrvaškemu premierju, ki naj se strezni tako, da svojim sodelavcem primaže klofuto.

 

Vir:
Queer.hr >>>
Crol >>>
Libela >>>

Written By
More from Martin Gramc

Združeni narodi prezrli LGBT pravice

Nov program za trajnostni razvoj Združenih narodov nič več ne omenja LGBT*...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja