Kristjani in kristjanke za pravice lgbt-oseb

Nalt project

V ZDA so se zganili kristjani in kristjanke. Po zgledu projekta It Gets Better na spletu objavljajo video sporočila, v katerih izražajo podporo lgbt-osebam.  Projekt NALT  kristjanov in kristjank  (NALT Christians Project) je spletna platforma, kjer pripadnice in pripadniki različnih krščanskih cerkva in različnih spolnih usmerjenosti izrekajo podporo lgbt-osebam in demantirajo sovražne interpretacije bibličnih besedil. Po njihovem mnenju biti gej, lezbijka, biseksualna ali transspolna oseba ni greh ali v nasprotju z Biblijo.

NALT je kratica za besedno zvezo »not all like that« (vsi nismo taki). Soustanovitelj platforme, Evan Hurst pojasnjuje, kako je bila skovana ta kratica: »Pred nekaj leti sem s skupino prijateljev šel na predavanje Dana Savagea (eden od začetnikov projekta It Gets better – op. a.) na Rhodes College v Memphisu v Tennesseeju. Med časom za vprašanja je Dan dobil vprašanje, ki je bilo bolj protestna izjava. Neki krščanski študent je vstal in se čutil dolžnega Danu in vsem preostalim pojasniti, da vsi kristjani niso taki: niso proti izobrazbi, sploh niso proti ženskam, proti znanosti in najpomembneje niso proti homoseksualnosti. To  izjavo je Dan v zadnjih letih slišal večkrat in zato za poimenovanje ljudi, ki jo uporabljajo, skoval kratico NALT, ki pomeni »Not All Like That!« Christians. (Vsi nismo taki kristjani – op. a.).«

Ko so Savagea nekoč vprašali, kaj je največja prepreka sprejemanju istospolnih porok v ZDA, je med drugim dejal: »[Problem] so vsi tisti tihi, bojazljivi in boječi NALT kristjani in kristjanke, ki podpirajo enakopravnost zakonske zveze, vendar so dovolili, da so konservativni sokristjani in sokristjanke ugrabili krščanstvo.« Savage jih je zato pozival, da povzdignejo svoj glas in ne dovolijo, da v njihovem imenu govorijo konservativni kristjani in kristjanke.

Platforma omogoča prav to. Glas v javnosti daje NALT kristjanov in kristjankam. Ponuja pa tudi interpretacijo bibličnih besedil, ki homoseksualnosti ne označuje za greh.

Platforma se že polni z video izjavami podpore. Ni pa še dosegla razsežnosti projekta It Gets Better.  Čeprav imamo lahko že samo njen obstoj za kazalec, da stvari gredo na bolje.

 

Vir:
Uradna spletna stran The NALT Christians Project >>>

Written By
More from Eva Gračanin

V soboto parada ponosa v Osijeku

Na Hrvaškem se nam po Splitu in Zagrebu obeta že 3. parada...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja